LEIDEN – Freek Vonk, bijenhotel. Leerlingen van groep 7 van basisschool O.B.S De Stevenshof uit Leiden hebben op de eerste officiële lentedag samen met bioloog en tv-presentator Freek Vonk het eerste bijenhotel van Albert Heijn en Naturalis onthuld. De onthulling vond plaats in het Stevenspark in Leiden.

Deze week startte Albert Heijn de nieuwe spaaractie TOP INSECTEN. Wie bij Albert Heijn winkelt, ontvangt voor elke 10 euro aan boodschappen een setje van twee insectenplaatjes en een insectenplaktattoo.

 

insecten

 

Freek Vonk

Eerste bijenhotel van Albert Heijn en Naturalis

De plaatjes van 40 verschillende insecten kunnen worden geplakt in een mooi opgemaakt educatief verzamelalbum. Hierin is op een prettige manier alles over insecten te lezen. Naturalis is inhoudelijk verantwoordelijk.
Met de spaaractie willen Albert Heijn en Naturalis aandacht vragen voor insecten en de biodiversiteit.
“Met insecten gaat het niet zo goed, maar we kunnen niet zonder. Want zonder insecten”, zei Anita Scholte op Reimer, directeur duurzaamheid van Albert Heijn, “ligt er geen fruit en groente in onze winkels en bestaat er geen tomaten ketchup.”

 

freek vonk, bijenhotel

Vincent Kalkman, entomoloog, Naturalis

Naturalis

Vincent Kalkman insectenkundige bij Naturalis verzorgde een korte gastles over insecten. Zo vertelde hij onder andere dat je alleen al in het Stevenspark wel 100 verschillende insecten kan aantreffen: in de lucht, in bomen en struiken, in het gras en in de bodem.

 

Insectenkwis

Helemaal vanuit Nepal waar hij 3 tijgers had gezien, en onderweg naar de Bahama’s waar hij gaat zwemmen met haaien, nam Freek Vonk graag nog even de gelegenheid om samen met de kinderen een korte insectenkwis te doen en het bijenhotel te onthullen. In de kwis natuurlijk ook bijenvragen.

 

Vraag: Hoeveel bijen telt een honingbijenvolk op zijn top in de zomer?
Antwoord: 60.000 bijen.
Vraag: Hoeveel bloemen moeten bijen bezoeken om 1 kilo honing te maken?
antwoord: 4 miljoen bloemen.

 

freek vonk, bijenhotel

 

Gemeente Leiden

Namens de gemeente Leiden sprak Nanda van Beest, senior adviseur Duurzaamheidseducatie.
 “Leiden”, vertelde ze, “is door Nederland Zoemt uitgeroepen tot een van de eerste vijf bijvriendelijke gemeenten in Nederland in 2018. Met allerlei instanties in de stad, zoals Hortus botanicus en Naturalis, maar ook met tuinmannen en planologen wordt samengewerkt aan een gezonde biodiversiteit.”
Alle kennis van de samenwerkende partijen is inmiddels onder andere terug te vinden in het verwonderpaspoort. Een online wereld die wordt gebruikt in het primair onderwijs om kinderen extra kennis bij te brengen over natuur, wetenschap en duurzaamheid.

 

freek vonk, bijenhotel

 

Goodie Bag

Daarna was het aan de kinderen, die samen met Freek Vonk het bijenhotel onthulden en vervolgens in groepjes plantjes gingen planten, waarvan bijen later weer kunnen snoepen.

 

freek vonk, bijenhotel

 

Ten slotte ontvingen de aanwezigen een goodie bag met allerlei bijendingen die bij de actie horen. Zoals setjes insectenplaatjes en het verzamelalbum, maar ook bloemenzaad en een echt bijenhotelletje. Want thuis, in onze tuinen, kunnen we de bijen natuurlijk ook helpen om te leven, hun eitjes te leggen en hun voedsel te vinden.