Groen stadstuinenfestival – In het weekend van 8 en 9 juli is het centrum van Almere het decor van de eerste editie van het Stadstuinenfestival. Het hele weekend staat in het teken van de beleving van groen in combinatie met thema’s als voeding, energie en klimaat, tuinieren en lifestyle.

Groen stadstuinenfestival

Groene loper

Speciaal hiervoor wordt 850m2 echt gras en een 1000 meter lange groene loper gelegd. Bezoekers kunnen wandelend over de loper bijzondere en duurzame producten proeven en ontdekken. Ook kunnen ze zelf leren hoe ze duurzame initiatieven in hun dagelijkse leven en voeding kunnen toepassen en genieten van tijdelijke kunstwerken van bloemen en groenten. Daarnaast biedt het weekend een uitgebreid programma vol theater, muziek dans en heel veel leuke kinderactiviteiten.

stadstuinenfestival almere

Duurzaam en innovatief

Thema’s als duurzaamheid, energie en klimaat en voeding van de toekomst staan centraal op het festival. Diverse organisaties en instanties laten duurzame initiatieven zien of tonen hoe mensen thuis nog duurzamer kunnen leven en eten. In de kas van de Floriade Food Experience op het Forum worden in de groentesnijderij, het popcornlab en de ijsjesfabriek bijvoorbeeld de meest heerlijke én verantwoorde traktaties en hapjes bereid.

Almeerse Wind laat in hun tuin zien hoe mensen groene stroom van eigen molens kunnen krijgen en in de hergebruiktuin van Ocean Sole speelt hergebruik van slippers de hoofdrol. Daarnaast zijn er diverse tuintjes van andere organisaties, bedrijven en lokale ondernemers waar duurzaamheid, groen of recycling de aandacht krijgen.

Theater, muziek en dans

Het hele weekend kan genoten worden van diverse muzikale optredens en theatervoorstellingen. Op het Bloemenpodium op de Esplanade wisselen uiteenlopende bands en dj’s elkaar af. Op zaterdag verandert het Weerwater in een open podium voor een bijzondere act. Twee zingende aquanauten op reusachtige hoorns brengen drijvend een sonate ten gehore. Door het hele centrum staan living statues en worden acts opgevoerd. Voor de jongste bezoekers zijn er een circus, een poppenkasttheater en meerdere kidstuintjes, vaak met leuke workshops of knutselactiviteiten.

stadstuinenfestival almere

stadstuinenfestival almere

Bloemenkunst

Voor de aankleding wordt gebruik gemaakt van echte bloemen. De Almeerse kunstenaar Erik Fakkeldij maakt samen met 20 studenten van het Groenhorst College een reusachtige bloemenboog van zes bij vier meter in de Schutterstraat. Ook de trappen naar restaurantplein Belfort worden door De huyskweker omgetoverd tot één grote bloemenzee. Op de Diagonaal staan eetbare groentebogen die in samenwerking met Onze Volkstuinen in de kas zijn gekweekt.

Het Stadstuinenfestival wordt georganiseerd op zaterdag 8 en zondag 9 juli van 12-17 uur in Almere Centrum.