OEGSTGEEST – Wat te doen tegen buxusrups en draadalg? Genieten van alles wat in de tuin groei en bloeit en dan vaststellen dat je buxus flink is aangetast. Door de buxusrups, die goed herkenbaar is aan zijn donkergroene en zwarte lengtestrepen. Het zijn veelvraten die dol zijn op buxus.
 De buxusrups kan wel een paar keer per dag zijn eigen gewicht aan verse buxusblaadjes opeten. Eerst het bladmoes en daarna het blad. Wat overblijft zijn kale takken, bladskeletten en spinsel.

 

Buxusrups en draadalg

Buxusmot
(foto: Pokon-Naturado)

 

Buxusrups en draadalg

Buxusrups

Indirect is de buxusmot verantwoordelijk voor de schade aan de buxus. De buxusmot is niet inheems, maar een gast die via de import van planten uit Azië in onze omgeving terecht is gekomen. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden kan de mot zich dan ook snel verspreiden. Per jaar zijn er verschillende generaties motten en rupsen. De laatste generatie rups overwintert.

 

Bestrijden

De buxusmot en rups kunnen zowel in het voorjaar, de zomer en het najaar bestreden worden. Er zijn biologische en niet biologische manieren.
Buxusrupsen en poppen kun je met de hand verwijderen, maar omdat de rupsen zich snel vermeerderen is dit een manier die veel tijd en doorzettingsvermogen vergt en misschien niet eens afdoende
Er zijn ook middelen die helpen bij de bestrijding. Bijvoorbeeld middelen met Pyrehtrum, samengesteld op basis van het sap van de Afrikaanse Margriet.

Meer informatie over de buxusmot en -rups en bestrijdingswijzen op o.a. de site van pokon-naturado en buxusrups.nl

 

Hoewel de buxus kan herstellen, besluiten genoeg tuinliefhebbers om de struik te verwijderen. Ook omdat de mot en de rups zich niet beperken tot de eigen achtertuin en niet terugschrikken van een partijtje buurten.

 

Buxusrups en draadalg
 

Buxusrups en draadalg

Draadalg

Prachtig weer. De zon schijnt en de temperatuur is er eentje die bij de zomervakantie hoort. Heerlijk die warmte, en wat doet de tuin het goed. Een bloeiexpolsie. Maar ook ideale omstandigheden voor draadalg, zeker als de vijver wat in de zon ligt.

Draadalgen zijn niet te voorkomen. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van de vijver. Vissen en planten, regen en wind zorgen voor aanvoer van alpensporen, en met een beetje voeding en een beetje zonlicht gedijen ze prima. Dan krijg je lange groene draden die op wolken lijken. Eerst hechten die zich aan de vijverranden en vijverplanten, later gaan ze drijven.

Maar algen zijn ook concurrenten van vijverplanten. En algen vermeerderen zich snel. De grootste oorzaak van te veel alg is een teveel aan voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld door te veel vissen in de vijver, te vaak voeren, te weinig vijverplanten, te veel bladafval of bodemslib en of een te slechte waterkwaliteit.

Buxusrups en draadalg

 

Bestrijden

Hoe kun je draadalg bestrijden? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Beperk het te veel aan voedingsstoffen en zorg voor een goede waterkwaliteit.

-meer waterplanten plaatsen
-invallend zonlicht beperken
-zorgen voor een ideale waterwaarde: waarbij de GH-waarde ligt tussen 8 en 12°DH.
-microleven activeren
-algen handmatig verwijderen of met een bestrijdingsmiddel of elektronisch

Het is allemaal minder werk dan je misschien denkt. En er zijn genoeg bronnen van informatie om de klus efficient en effectief aan te pakken. Zie o.a. de site van vijverspecialist Velda.