Stoepplantjes onderzoek – Hortus botanicus Leiden lanceert het ‘Stoepplantjes Citizen Science Project’. Onderzoekster Nienke Beets begeleidt het onderzoek vanuit de Universiteit Leiden en roept iedereen in Nederland op om mee te helpen stoepplantjes in kaart te brengen.

Stoepplantjes Onderzoek

Stoepplantjes worden vaak gezien als onkruid, maar zijn juist van grote waarde. Ze koelen de stad, zorgen dat water sneller wegloopt en zijn ontzettend belangrijk voor alle insecten en dieren.

Iedereen kan meedoen: Upload je foto’s op de site stoepplantjesonderzoek zodat de kennis vergroot wordt. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met Weekend van de Wetenschap.

stoepplantjes

Nederland doe mee!

Hortus botanicus roept de burgers van Nederland mee te doen met het stoepplantjesonderzoek. Welke planten groeien er voor jouw deur? Dat wil Hortus Leiden graag weten. Stoepplantjes zijn namelijk goed voor de biodiversiteit, tegen warmte en fijnstof in jou dorp of stad. Met het stoepplantjes project wil Hortus Leiden samen met de Nederlanders onderzoeken welke planten er op en langs je stoep groeien en waarom. Dit onderzoek samen met zoveel mogelijk mensen in heel Nederland doen.

stoepplantjes onderzoek

Heel makkelijk

Je kunt heel makkelijk om met het stoepplantjes onderzoek mee te doen en je hoeft echt geen tuin te hebben.

Stap 1: Ga naar buiten en kijk bij jou op de stoep wat voor plantjes er groeien. Planten met bladeren én bloemen zijn het makkelijkst te herkennen.

Stap 2: Maak met je telefoon een foto van de plant en zoek op welke soort het is. Als je stoepplantjes gaat invoeren kan je een plantennaam intypen of een foto uploaden. Als je een foto upload, dan krijg je vanzelf te zien wat voor stoepplantje het waarschijnlijk is. Je moet het antwoord eigenlijk wel even controleren, want soms heeft de app het fout. Je kunt je foto en antwoord bijvoorbeeld vergelijken met de foto’s in de fotobieb op de pagina ‘Stoepplantjes herkennen’. Staat hij er niet bij, dan kan je de naam van de plant googelen en de plaatjes daar vergelijken met de plant of je foto.

Stap 3: Weet je nu welke plant het is of ga je een foto uploaden om erachter te komen? Dan ben je klaar op stoepplantjes te gaan invoeren! Je mag één of meer planten invoeren, er zijn ontzettend veel soorten om te ontdekken!

Stoepplantjes invoeren? Ga naar deze pagina.

stoepplantjes

Kom je er zelf niet uit en wil je wat hulp, deel dan de foto van je stoepplantje en je vraag via social media @stoepplantjes of email onsstoepplantjes@hortus.leidenuniv.nl. Wil je meer weten over het stoepplantjes onderzoek ga dan naar Over het project. Op Instagram, Facebook, Twitter kan het project volgen of schrijf je in voor de Stoepplantjesnieuwsbrief.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Zeldzame planten in Nederlandse steden

fotocredits: Hortus Leiden

Nog meer over stoepplantjes

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Stoepplantjes verdienen onze waardering