OEGSTGEEST – Voedselbos. Bij de meeste mensen roept het woord voedselbos een sprekend beeld op van bomen en struiken waarvan je vruchten, noten en blad kunt plukken. Heel veel eetbaars van heel veel verschillende planten. Maar een voedselbos is meer dan dat. Maar wat is het nu precies? Waarom zouden mensen ze aanleggen? Wat zijn de verschillen met een gewoon bos en wat zijn de overeenkomsten?
Dit en veel meer kun je lezen in het boek Voedselbos dat Madelon Oostwoud schreef voor KNNV Uitgeverij, uitgever van natuurboeken. De auteur komt hieronder aan het woord.

 

voedselbos, madelon oostwoud

Passiebloem

 

Voedselbossen

Eetbaar groen

 

Door Madelon Oostwoud

 

Dit boek is het logische vervolg op ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’, mijn vorige tuinboek. Ik schreef Voedselbos voor iedereen die meer over voedselbossen wil weten. Het behandelt ‘eetbaar groen’ voor grotere gebieden, zoals bospercelen, akkers of grote (bos)tuinen.
Aan de hand van achttien Nederlandse en Belgische voorbeeldprojecten, gesprekken met eigenaars en ervaringen van initiatiefnemers lees je allerlei tips en tricks waarmee je je voordeel kunt doen. Met veel achtergrondinformatie en waardevolle tips op het gebied van ecologie en landschap, dierenleven, ‘projectmanagement’, opbrengst en nog veel meer hoop ik velen te inspireren.
Middels een jaaropleiding, studiedagen of cursus van een ontwerper of voedselbosprofessional kun je vervolgens nog meer te weten komen.

 

voedselbos, Madelon Oostwoud
ISBN: 9789050116534
Druk: 1
Pagina’s: 160 + 48
Formaat: 21 x 17 cm
hardcover + losse bijlage / plantengids, full colour
KNNV Uitgeverij

Prijs: 29,95

 

 

 

Waardevol voor de biodiversiteit

Voedselbossen kennen een hoge biodiversiteit en verrijken de bodem. Ze zijn zelfvoorzienend en klimaatbestendig. Pioniers op het gebied van voedselbossen toonden al aan dat hun percelen meer gezonde opbrengst leveren tegen lagere kosten. Daarmee vormen voedselbossen een waardevolle aanvulling of zelfs alternatief voor gangbare landbouw.

 

 

voedselbos madelon oostwoud

Lupine, een goede groenbemester

 

“Iedereen die aan de slag wil in zijn eigen groene terrein heeft met dit boek een prachtige inspiratiebron in handen. De losse plantenlijst die je erbij krijgt is handig in het gebruik. Per plant staan eetbaar deel, bodemsoort, groeihoogte, gebruik in de keuken en nog veel meer vermeld.”

Taco Blom, Permacultuur School Nederland.

 

De 5 mooiste voedselbossen?

Een leuke vraag maar heel moeilijk te beantwoorden. Ik vind ze allemaal om verschillende redenen het mooist.

Voedselbos Vlaardingen vind ik heel erg mooi omdat het niet alleen rijk is aan beplanting, maar ook landschappelijk heel fraai is. Niet iedereen is van mening dat het esthetische een rol speelt, maar ik vind bij de meeste dingen: ‘het oog wil ook wat’. En dan heb ik het natuurlijk niet over sierbloemen, maar wel over architectonische waarden zoals zichtlijnen, verrassende doorkijken en fraaie waterpartijen.

Het verhaal achter ‘Haerda State’ heeft mij persoonlijk het meest geraakt. Hoe iemand rigoureus de manier van doen, die al generaties in de familie gangbaar is, durft te wijzigen, vind ik heel bijzonder. De 18 projecten in mijn boek zijn in ieder geval allemaal even prachtig, mEen kleine eetbare tuin boek door madelon oostwoudet als oudste Sualmana en het bos met de meeste soorten Ketelbroek.

 

 

Ik wens de lezer veel inspiratie en veel leesplezier.

Madelon Oostwoud

 

 

Foto-credits
-boekcover en auteur, KNNV uitgeverij
-passiebloem en salie (introfoto): BloemenbureauHolland
-lupine: iVerde