AMERSFOORT – Op het schoolplein legden kinderen van OBS De Magneet in Amersfoort afgelopen vrijdag samen met de hoveniers van Hoveniersbedrijf ’t Hofland de laatste hand aan de nieuwe vierkante meter tuin.
 

Groen Schoolplein

Branchevereniging VHG, Groei & Bloei en IVN boden dat de school aan om zo kinderen te betrekken bij groen en natuur en zelf tuinieren te stimuleren. Ook op andere plaatsen in Nederland helpen hoveniers op schoolpleinen met de aanleg van groen.
Groen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen na het spelen op een groen schoolplein de lesstof beter opnemen. Het ondersteunt hen ook in de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Groen nodigt bovendien uit om te ontdekken hoe de natuur in elkaar zit.

groenvandaag

Zelf tuinieren

OBS De Magneet in Amersfoort is één van de 10 Nederlandse basisscholen die een vierkante meter tuin cadeau krijgen. De tuintjes worden aangelegd in het kader van de Groei & Bloei Nationale Tuinweek die in juni is gehouden. Doel is om actief tuinieren met bloemen en planten, ook bij jonge kinderen, in Nederland te bevorderen. De tuintjes worden nu onder leiding van een VHG-hovenier ingericht zodat de kinderen ze zelf kunnen onderhouden. Er staan diverse kruiden in zoals munt en thijm en verschillende grassoorten waaronder zwenkgras en pijpenstrootje.

Groene Schoolpleinen
Ontwerper Hans Bouwens, van De Eeckenborgh heeft in het ontwerp ook een omgekeerde boom verwerkt, die staat voor de ommekeer naar het vergroenen van schoolpleinen. De hoveniers bieden de scholen daarvoor een handig naslagwerk aan, het VHG Handboek Groene Schoolpleinen.

Bij de intro-foto: Hovenier Frank van den Bunt (links) overhandigt het VHG Handboek Groene Schoolpleinen aan schoolhoofd Paul Bruijn.