ZEIST/HILVERSUM – Huismus. Nog niet eerder deden er zoveel mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Naar verwachting telden ruim 70.000 mensen afgelopen weekend de vogels in hun tuin of op hun balkon. Opnieuw werd de huismus het meest geteld, gevolgd door de koolmees en vink. De merel lijkt zich deels te herstellen met een 4e plek, maar in de zuidelijke en oostelijke provincies is de achteruitgang van het aantal merels nog duidelijk te zien.

 

Benieuwd hoe u de merel kunt helpen? Zie het filmpje hieronder of kijk dan op tuinvogeltelling.nl.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Huismus

Vogeltelling

Tijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar duikelde de merel voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling uit de top 3. Dit jaar lijkt de merel zich daarvan licht te herstellen, met een vierde plaats. De hogere plek van de merel is wellicht wat vertekend door de sneeuw van de afgelopen paar dagen, waardoor de vogels naar tuinen toe komen om voedsel te zoeken.

 

Merel

Wel zijn grote regionale verschillen te zien tussen het zuiden en de rest van het land. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. In deze provincies bungelt de merel vaak in de onderste helft van de top 10. Dit komt voor een deel overeen met het beeld van de verspreiding van het usutu-virus. Het virus is vanuit België en Duitsland richting Nederland gekomen. In de zuidelijke provincies waart het virus nu het langst rond. Ook al lijkt het aantal merels zich aan het herstellen, het aantal blijft nog achter bij voorgaande jaren.

koolmees vogeltelling

Op de website van de Tuinvogeltelling kunt u de resultaten zien.

 

Top-3

Evenals voorgaande jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Gemiddelde bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nog niet eerder eindigde de vink zo hoog. Omdat vinken hun voedsel op de grond zoeken zijn ze door de sneeuw van de afgelopen dagen in grote aantallen naar de tuinen getrokken, wat terug te zien is in de Tuinvogeltelling.

 

roodborstje

Voorlopige top-10

Deelnemers kunnen tot maandag 29 januari 12.00 uur hun telling insturen. Dit is de voorlopige top-10 van zondagmiddag. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van 2018:

1- Huismus (1)
2- Koolmees (2)
3- Vink (6)
4- Merel (5)
5- Pimpelmees (3)
6- Kauw (4)
7- Turkse tortel (7)
8- Houtduif (8)
9- Roodborst (10)
10- Ekster (9)

Foto-credit:
Huismus: Hans Peeters/Vogelbescherming Nederland.
Roodborstje: Rob Kempers/Vogelbescherming Nederland.
Koolmees: Vogelbescherming Nederland.