AALSMEER – Hyacint Dark Ocean won dit jaar de vakprijs van ‘beste hyacint op vaas’. De bloem viel op door de diep blauwe kleur van de nagels, dat is vakjargon voor bloemetjes. Deze zijn bij Dark Ocean veel donkerder dan de nagels van de bekende soort Delft Blue. Bovendien is Dark Ocean van zware kwaliteit.

 

Hyacint Dark Ocean

 

Door Florapodium
Aalsmeer

 

Hyacint Dark Ocean

Kwekerij van Noort Hyacinten

De broers Ruud en Frank van Noort, van kwekerij Van Noort Hyacinten in Voorhout, telen en broeien momenteel wel 15 soorten hyacinten. Waaronder dus Hyacint Dark Ocean. Telen is het vermeerderen van de bol, broeien is het in bloei trekken van de bollen.

De broers Van Noort telen buiten op 2 hectare. De broei gebeurt op 1500 vierkante meter binnen. Door zelf telen, kopen de broers minder bollen in en hebben ze meer grip op de kwaliteit. Kwaliteit die overigens voor een groot deel afhankelijk is van het weer. Als het zonnig is en de wind komt van de goede kant, ontwikkelen de bollen zich beter. Als het echt winter is en de wind komt uit het oosten, dan lijkt het of de natuur tegengehouden wordt.

 
Hyacint Dark Ocean

 

Hyacinten kunnen niet zo goed samen met andere bloemen in een vaas. Uit de bol komt namelijk veel slijm en dat zorgt ervoor dat andere bloemen minder goed water op kunnen nemen.

 

 

De teelt

Als de bollen van het land komen, gaan ze een cel in waar het 25 graden is. Hier ontwikkelt de bloem zich in de bol. Als de bol lang genoeg warmte heeft gehad wordt die geplant om vervolgens weer de koelcel in te gaan, waar het 6 tot 9 graden is.
Hier wortelt de bol en begint de bloem te groeien. Omdat er in de koelcel geen licht is, zijn de hyacinten nog helemaal geel. Zijn de hyacinten lang genoeg, dan kunnen ze de kas in met 20-23 graden. Hier groeien ze uit tot ongeveer 30cm. Door het licht in de kas worden de hyacinten weer groen. Na gemiddeld 7 dagen worden de bloemen geoogst.

 

Hyacint Dark Ocean

 

Van half augustus tot half met worden de bollen bijna volledig gebroeid op water. Het voordeel van broeien op water is dat de hyacinten nu minder zand en vuil aan de stelen hebben. Dit is weer gunstig voor de export. ‘Vuile’ hyacinten mogen in bepaalde landen niet geïmporteerd worden.

 

Hyacinth met of zonder bol?

Als de bloemen worden gebost, worden ze eerst ontdaan van hun bol. Alleen het binnenste gedeelte van de bol blijft aan de hyacint zitten. Bloemisten en consumenten halen dat er vervolgens weer vanaf, maar eigenlijk is dat niet goed. Dat kleine stukje bol zorgt er juist voor dat de hyacint goed zijn water op kan nemen.

 

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Meer info over Kwekerij Van Noort Hyacinten.
Meer foto’s van Hyacint Dark Ocean, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.