HILVERSUM – In mijn vorige twee columns heb ik het al over Rob gehad. Dat wil ik nu maar eens overslaan. Alhoewel ik natuurlijk wel heel makkelijk een grap zou kunnen maken over het feit dat ik deze week in aanraking kwam met de Oude Wijfjes.

Oude Wijfjes

Door Ivo Putman

Oude Wijfjes zijn bolletjes met stervormige bloemen die gemakkelijk verwilderen. Het bolgewasje doet het goed op een droge zonnige of halfschaduw plek. Liefst met weinig concurrentie van andere planten, zodat het niet wordt overwoekerd. De bodem mag arm of zanderig zijn.

ipheion_oude_wijjes-2    ipheion_oude_wijfjes_4

De naam Oude Wijfjes is bedacht door Rita van der Zalm, Nederlands beroemdste bollenkweekster. Volgens haar zijn verwilderingsbollen een uitkomst. Het sluit aan bij de behoefte van een tuin die gemakkelijk te onderhouden is. Je hoeft niet elk jaar bollen op te graven en op zolder te bewaren. Het is een keer planten en vervolgens jaren plezier.

ipheion_oude_wijfjes3

Voorjaarsster
De Hollandse naam is voorjaarsster. Gemiddeld geeft 1 bolletje 5 bloemetjes. De eerste bloei is in maart-april. Hoger dan 15-20 cm komt het Oude Wijfje niet. Ze kunnen verschillende kleuren hebben. Van oorsprong is het bolletje afkomstig uit Zuid Amerika. Het plantje verspreidt een lichte knoflookgeur en heeft grasachtig blad . Als Oude Wijfjes het goed naar hun zin hebben bloeien ze twee keer per jaar.

In Robs Grote Tuinverbouwing en in mijn column op Plantplezier vertel ik nog veel meer over het bolletje.

Plant Plezier

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Maar Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur
SBS6