Kaapse jasmijn – De Gardenia Jasminoides (Nederlandse naam: Kaapse jasmijn) komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azië. Bij goede verzorging geeft de Gardenia maandenlang roomwitte roosachtige bloemen die je huiskamer dag in dag uit voorzien van een heerlijke jasmijn-achtige geur.

Kaapse jasmijn

De Gardenia kan in warmere perioden op terras en balkon staan, maar wil vanwege haar tropische origine wel graag binnen overwinteren.

gardenia jsaminoides

Knoopsgatbloem

De donkergroene glanzende bladeren zorgen ervoor dat de plant ook zeer decoratief is op het moment dat er geen open bloem in de plant aanwezig is. Doordat de bloem mooi roomwit is en heerlijk geurt, werd die vroeger veel gebruikt als knoopsgatbloem.

Gardenia Jasminoides / Kaapse jasmijn van Richplant wordt 1 jaar langer in de kas gehouden voor een zwaardere kwaliteit. Richplant is aangesloten bij het kwekerscollectief Decorum, Holland’s leading brand in plants & flowers.

kaapse jasmijn

Verzorging Gardenia Jasminoides

1. Een lichte, zonnige standplaats

Een plaats in de vensterbank is ideaal, maar niet in de felle zon. Wanneer de bladeren van de Kaapse jasmijn bruin worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Het uitvallen van bloemknoppen of het uitblijven van bloei kan wijzen op een mogelijk gebrek aan zonlicht.

2. Vochtig houden

Geef de Gardenia regelmatig water. Zeker als de plant veel zonlicht krijgt heeft die veel water nodig. Een Gardenia is een tropische plant en houdt dus van vocht. Droogte kan die niet hebben, maar natte voeten vindt de plant ook niet fijn. Ongeveer 3x in de week water geven, de hoeveelheid water hangt af van de grootte van de pot. Zorg er in ieder geval voor dat de potgrond goed vochtig blijft. Boven op de potgrond water geven is prima; de pot een paar minuten in een laagje water zetten is ook een goede manier.

3. Oude bloemen verwijderen

De bloemen worden geel/bruin van kleur als ze ouder worden Dat hoort zo. Verwijder oude bloemen om doorbloei te bevorderen. Er zitten voldoende bloemknoppen in de Kaapse jasmijn om ervoor te zorgen dat er weer nieuwe bloemen komen.

Nieuwsgierig naar nog meer planten van Decorum, bezoek de shop, By Decorum, bloemen en planten direct van de kweker.

Rich plant

Richplant heeft al sinds 1987 ervaring met het kweken van heerlijk geurende Gardenia’s. Door de jaren heen zijn er steeds meer planten bij gekomen waar Richard en zijn team zich in hebben gespecialiseerd. De hoofdactiviteit is nog steeds het telen van de zwaarste sortering Gardenia Jasminoïdes in drie potmaten. De knopgrootte van de Gardenia’s ligt boven de norm waardoor 80% van de knoppen openkomt.

Nog meer over Decorum en haar kwekers

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: