Kerstbomenasiel – Op woensdag 4 januari gaat het Vrij Groen Kerstbomenasiel weer open voor nieuwe bomen. Dat gebeurt op een nieuwe locatie: Kunstweide Ommenabij, aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden, de parallelweg langs de A44 richting Wassenaar.

Kerstbomenasiel

Alle woensdagen en zaterdagen in januari kunnen kerstbomen met kluit tussen 13.30 tot 16.00 uur in het asiel geplant worden. De Vrij Groen tuiniers verzorgen de bomen tot december, voor een volgende kerst. Bij afhalen betalen de eigenaren 10 euro asielgeld, dat ten goede komt aan de Vrij Groen tuin. Niet alle bomen overleven, maar in het algemeen is voor ieder, die een boom inlevert, in december weer een boom beschikbaar.

Kerstboomverzorging

Een goede verzorging tijdens de kerst betekent een goede start in het kerstbomenasiel. Ideaal is een verse boom met een grote, zware wortelkluit, géén Nordmann spar. De boom kan op een koele plek acclimatiseren als hij naar binnen gaat, en weer als hij na de kerst naar buiten gaat. Plaatsing dicht bij de verwarming of direct op de vloerverwarming is ongunstig. Een ruime watergift beschermt de boom tegen uitdroging. Wie niet voor niets wil komen, controleert voor vertrek de kluit: ongeveer 10% van bomen die met pot verkocht worden, heeft nauwelijks wortels. Deze bomen worden niet geplant.

Nieuwe locatie

De Vrij Groen tuin was, met kerstbomenasiel, vier jaar lang gevestigd op een bouwkavel aan de Rhijnhofweg in Oegstgeest. Daar wordt komend jaar gebouwd, waardoor een verhuizing naar een nieuwe plek noodzakelijk is. Voorlopig is dat Kunstweide Ommenabij, waar de kerstbomen in 2017 opgevangen worden.

Meer informatie: www.vrijgroen.info.

Nog meer over kerstbomen

Lees ook deze berichten op GroenVandaag: