Huiskamer met azalea – In de donkerste maanden van het jaar zoeken we naar kleur in onze huiskamer. De azalea slaagt daarin als geen ander. Daarnaast brengt deze rijkelijke langbloeier sfeer en gezelligheid. De kamerplant is goed voor zo’n zes weken bloei en mixt met veel verschillende interieurstijlen.

Huiskamer met azalea

Azalea's brengen kleur en sfeer in interieur

Zalige kleuren

Azalea’s zijn er in een rijke waaier aan kleuren en bloemen. Er zijn maar liefst 150 verschillende variëteiten te verkrijgen.
 Naast rood, roze en wit zijn er ook tweekleurige variëteiten waaronder bloemen met een anders kleurig randje. Ook het aantal bloemblaadjes varieert, wat de keuze laat tussen minder of meer bloemenrijkdom.

Laagblijvend versus op stam

Voor een strak design zijn laagblijvende azalea’s in bloempotten of schalen uit robuuste materialen zoals keramiek doorgaans heel geslaagd.

In een overwegend wit interieur passen zowel de witte, roze of roodbloeiende azalea’s. Een strakke cache-pot doet de azalea hier helemaal tot zijn recht komen.
Voor een natuurlijk design combineer je azalea’s met natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout. Ook een afwerking in kleuren als baksteenrood, mosgroen of betongrijs levert een natuurlijk effect op.
Een wat warmere look krijg je bijvoorbeeld met een azalea op stam die aan beide zijden van een deur plaatst als warm welkom of op een kast of bijzettafeltje.

Nog meer interieurtips.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Gentse azalea kleurt Gentse horeca

Azalea's brengen kleur en sfeer in interieurTips

– Kies voor een plant waarvan de bloemknoppen al wat open zijn. Je moet de bloemkleur al kunnen zien. Gekrulde blaadjes duiden op een gebrekkige verzorging.
– Zet de plant niet in de buurt van een warmtebron maar ook niet op de tocht.
– Geef voldoende (indirect) licht
.
– Geef 2 maal per week water door de plant maximaal een half uurtje in een kuipje water te zetten. Laat de azalea daarna goed uitdruppen en zet hem met ‘droge voeten’ terug op zijn plaats.
– Bemesten is niet nodig.

Nog meer over de Azalea

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Azalea is Woonplant van de maand december

Gentse azalea kleurt Gentse horeca