LEIDEN – In 2017 staat de Hortus botanicus Leiden in het teken van de kroonjuwelen uit Azië. Niet voor niets, want het is Leiden Asia Year in 2017, de botanische tuin in Bogor bestaat 200 jaar, en het jaar van de botanische tuinen wordt gevierd door heel Nederland. De Hortus publiceert een nieuw receptenboekje dat bezoekers gratis meekrijgen vanaf 3 januari, en er worden drie tentoonstellingen georganiseerd.
 

Kroonjuwelen

hortus kroonjuwelen2

Recepten uit de Hortus
Vanaf 3 januari krijgen alle bezoekers van de Hortus een gratis receptenboekje mee naar huis. Culinair journalist Onno Kleyn schreef de recepten: Nederlandse gerechten met een Indonesische twist. De Hortus legt uit welke specerijen hier in verwerkt zitten, en waar je deze planten in de kassen kunt vinden. Speciaal voor deze publicatie maakte Esmee Winkel acht botanische tekeningen van de desbetreffende specerijen.

Tentoonstelling bijzondere bollen
Veel mensen denken bij bollen aan narcissen en tulpen, maar er bestaat nog veel meer. De Hortus organiseert van 14 februari tot en met 9 april een kleine tentoonstelling over bijzondere bolgewassen. Bezoekers krijgen bolgewassen te zien die bijzonder schaars zijn. Hyacinten die slechts op één berg in het zuid-oosten van Turkije voorkomen of wilde tulpen van Kreta. Tijdens de opening zal een nieuwe kas worden onthuld die speciaal is gemaakt voor de huisvesting van deze bijzondere planten.

Kroonjuwelen uit Azië
Zuidoost-Azië is van oudsher een focuspunt van de botanische tuin in Leiden, maar sinds de opening van de tropische kassen in 2013 is hier eigenlijk weinig aandacht voor geweest. De tentoonstelling ‘Kroonjuwelen uit Azië’ brengt hier verandering in. In het jaar dat de botanische tuin in Bogor (vroeger ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg) 200 jaar bestaat combineert de Hortus botanicus de geschiedenis van deze bijzondere tuin op Java, met de collectie in Leiden. Uitganspunt is de briefwisseling tussen de tuinenmannen in Leiden en Buitenzorg uit de 19de eeuw, hun dagelijkse bezigheden, zorgen, frustraties en passies. Fotograaf Rob Overmeer maakt een serie van de tropische gewassen in de Hortus die een band met Buitenzorg hebben.

Buitenzorg (Bogor)Carnivorenshow
De Hortus heeft de grootste vleesetende plantencollecties van Nederland. In samenwerking met Carnivora organiseert de Hortus in 2017 een Carnivorenshow. Van 11 tot en met 20 augustus kunnen bezoekers zich verwonderen over de meest vreemde, bijzondere en griezelige vleeseters. Daarnaast wordt in het weekend van 12 en 13 augustus een symposium georganiseerd waar internationale sprekers nieuw onderzoek presenteren op het gebied van deze speciale groep planten. Voor kinderen is er tijdens de tentoonstelling een gratis speurboekje bij binnenkomst.

Tuin als Lab
In het kader van het jaar van de botanische tuinen in Nederland wordt door de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) in 25 tuinen het project ‘Tuin als Lab’ georganiseerd. Planten lijken op het eerste gezicht weinig te doen, maar als je goed kijkt gebeurt er van alles. Planten communiceren met elkaar en hun omgeving, alleen het is te subtiel om waar te nemen voor mensen. ‘Tuin als Lab’ laat zien hoe planten interacteren doormiddel van verschillende proefjes.

botanische tuinen

Jaar van de BotanischeTuinen
2017 is door de NVBT uitgeroepen tot Jaar van de Botanische Tuinen. Een unieke samenwerking tussen 25 botanische tuinen die bij de NVBT zijn aangesloten. In dit jaar werpen de tuinen zich op als poortwachters en hoeders van biodiversiteit. Ze zijn ‘Botanic Guardians’. Vanaf 21 maart 2017 start een campagne voor de nieuwe identiteit van de tuinen. Kroonjuwelen en Tuin als Lab zijn onderdelen van het Jaar van de Botanische Tuinen.

Meer informatie: www.hortusleiden.nl