AALSMEER – Lathyrus Odoratus is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie, dat van nature voorkomt in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. De Lathyrus, ook wel siererwt genoemd in Nederland, heeft een tedere bloem in prachtige pasteltinten of gemêleerde kleuren.
De naam is afgeleid van het Griekse ‘lathyros’, een peulgewas dat vroeger vooral door het arme volk gegeten werd. Odoratus betekent ‘heerlijk geurend’ en dat is zeker van toepassing op dit lieflijke bloemetje.

 Lathyrus werd in de vorige eeuw vooral enorm gewaardeerd door koningshuizen over de hele wereld. Dit om de heerlijke geur van het bloemetje, die zich verspreidde in de paleizen.

Door Florapodium
Aalsmeer

Er is een verwantschap tussen de Lathyrus-vruchten en de erwten en bonen zoals wij deze kennen als voedsel. Ook de groeiwijze is hetzelfde. De Lathyrus vruchten daarentegen zijn absoluut niet eetbaar. Sterker nog, deze zijn giftig.

 Er zijn wereldwijd enorm veel soorten en rassen van de Lathyrus. Veel bijzondere soorten worden momenteel in Japan gekweekt.

 Lathyrus & Japan

Japanners behandelen de bloemen met enorm veel respect. Elke teelt wordt verzorgd tot in de puntjes. Elk zijscheutje wordt geknipt, elk steeltje recht gebonden. Alle kracht moet vanuit de steel naar de hoofdbloem, zodat deze optimaal van kwaliteit is.

lathyrus
In december begint in Japan de productie van de Lathyrus.

 De nachten zijn dan koud en overdag is er veel zon. Hierdoor groeit het gewas veel trager dan bijvoorbeeld in Nederland, waar de productie later begint en de dagen en nachten een stuk warmer zijn. Het voordeel van deze trage groei is dat de kwaliteit ontzettend goed is. Het blad in het gewas is ook heel mooi hard en stevig. 

De lengte van de stelen kunnen variëren van 50 tot wel 90 cm. Veel langer dan de gemiddelde snijlathyrus.
Dit is onder andere een resultaat van het verwijderen van al die kleine scheuten. Daarnaast is het vaasleven van deze Lathyrus ontzettend goed. Met de juiste verzorging kan deze bloem zeker twee weken mooi op de vaas staan.

 Naast de houdbaarheid heeft de Japanse Lathyrus een prachtige variëteit aan kleuren en ruiken de bloemen ontzettend lekker.

 

lathyrus

 

Bruidswerk

De Lathyrus staat voor zachtaardigheid. Het bloemetje is uitermate geschikt om te verwerken in bruidswerk. Maar kan ook prima gebruikt worden op officiële gelegenheden, waar men verleid wordt door de schoonheid en heerlijke geur. Voor meer informatie zie ook de lathyrusvereniging.

 lathyrus

Verzorging

– Gebruik een schone glazen vaas met een klein laagje water, ongeveer 3 cm.
– Voeg aan het water snijbloemenvoedsel toe. Dit zorgt ervoor dat het water schoon blijft en u langer plezier heeft van de Lathyrus.
– Snij de stelen een klein stukje aan, met een schoon en scherp mes voordat de bloemen op de vaas worden gezet.
– Hoewel de bloemen veel sterker gaan geuren als deze in de zon staan, is het voor de houdbaarheid beter om de bloemen op een wat koelere plek te zetten.
– Ververs het water regelmatig.

Bijzondere bloemen

Meer lezen over bijzondere soorten, zie de columns op GroenVandaag.