Loofah is een kruidachtige, eenjarige plant met opvallend grote vruchten die op komkommers en courgettes lijken. In ons taalgebied spreken wij niet voor niets over sponskomkommer of sponscourgette als we het over loofah hebben. De cilindrische, geribbelde vruchten kunnen wel 50 cm lang worden met een dwarsdoorsnede van 10 centimeter.

Als ze nog jong en zacht zijn, kun je die vruchten eten als komkommer of, gekookt, als groenten. Rijp smaakt loofah bitter en heeft de vrucht grote zaden. Minder smakelijk. Gebruikelijker is het om de vruchten te laten uitgroeien om die vervolgens te verwerken tot allerlei gebruiksartikelen, zoals sponsen, schoenzolen, schilderijlijsten en bijvoorbeeld massagehandschoenen.

loofah sponsrol

Loofah als spons

Loofah is niet inheems in Nederland, al wordt het hier wel gekweekt. Oorspronkelijk komt dit tropische gewas uit India, maar inmiddels kent het een flink verspreidingsgebied. Hoewel de Latijnse naam Luffa aegyptiaca anders doet vermoeden, kwam de plant pas later naar Egypte. Om zich goed te ontwikkelen heeft de plant warmte, zon en vochtigheid nodig. Bij een gezonde ontwikkeling krijgt de plant grote gele bloemen, waarna de vruchtzetting volgt.

loofah badspons

TIPS

1- Maak de loofah zacht met water
2- Knijp er twee keer in
3- Scrubben

Maak van de loofah-spons, net zoals het washandje en de tandenborstel, een persoonlijk attribuut.

De vrucht is het geheim

De volgroeide loofahvrucht bestaat uit een dicht netwerk van vaatbundels. Pel je de schil eraf, dan is het vezelige netweefsel prachtig zichtbaar. Als je de vrucht laat weken in water, zodat je het vruchtvlees en zaden gemakkelijk kan verwijderen, houd je een vezelig skelet van vaatbundels over. Met dat skelet kan je van alles maken. Het meest populaire artikel is de spons. Vooral gebruikt als badspons. Voor de persoonlijke hygiene, omdat de stugge loofahvezels ideaal zijn om dode huidcellen zachtjes weg te scrubben. Zo help je de huid een handje om zich te vernieuwen.

Zie ook dit artikel op GroenVandaag

Loofah, een courgette die badspons werd