Veelzijdige Azalea – Met een bloeiende Azalea is het volop genieten. De bloemen laten zich vanaf mei zien en geven de tuin een betoverende sfeer. Maart is een uitstekende maand om de plant een plekje in de tuin te geven, zodat je straks volop kan genieten van een uitbundige bloemenzee.

Veelzijdige Azalea

Vele gezichten

Azalea is een tuinplant met vele gezichten die in haast elke tuin tot zijn recht komt: van een strakke tot een natuurlijke tuin. In mei en juni bloeit de plant gul en sierlijk met bloemen in wit, roze, rood of paarsrood, maar er zijn ook soorten met tweekleurige bloemen. Zo verschillend als het kleurenpallet, zo verschillend is de groeivorm van de tuinplant. Van struikvorm tot ‘op stam’ en van mini tot piramidevormige planten. En zelfs de bloemvorm kan verschillen, van groot en klein tot dubbel- en enkelbloemig. En wat te denken van de helder groene of ‘zwarte’ bladeren.

Oerplant

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China, en komt uit de Rhododendron-familie met meer dan 150 leden. De tuinplant die in Europa zo bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken en in de VOC-tijd deze kant op gekomen.

azalea_onderhoud

Verzorging

Azalea is een winterharde plant die het liefst staat op een plekje in de tuin met halfschaduw, omdat daar de grond meestal wat vochtiger is. Plant de bloeier diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben. De tuinplant is echter ook zeer geschikt om in bakken op het terras te zetten. Zorg er dan wel voor dat overtollig regen- of gietwater weg kan vloeien. Verwijder uitgebloeide bloemen. Je kunt de Azalea het beste na de bloei snoeien.

Weetjes

-De botanisch naam is afgeleid van het Griekse ‘azaleos’. Dat betekent ‘droog’ en verwijst vermoedelijk op de houtachtige takken van de plant.
-In China staat de plant bekend als het ‘Ik denk aan thuis’-struikje.
-Azalea is de nationale bloem van Nepal.
-In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven.

bron: mooiwatplantendoen.nl
foto’s: Vidiphoto

happydendron

Happydendron

Rhododendron

Een plant die op de Azalea lijkt is de Rhododendron. Die wordt wat groter, maar bloeit wat minder uitbundiger. Lees ook eens dit artikel op GroenVandaag over een bijzondere dendron: Happydendron, unieke driekleurige rhododendron