Milieuvriendelijker leven –  Dat het klimaat steeds sneller verandert, is een gegeven. Ook in Nederland merken we bijvoorbeeld vaker en vaker dat het in de zomer wel erg warm wordt. Van het verbreken van temperatuurrecords kijkt eigenlijk niemand meer op. Hoog tijd dus om er iets aan te doen. Maar wat zijn nu manieren om milieuvriendelijker te leven? Laten we er een aantal bekijken.

Milieuvriendelijker leven

milieuvriendelijker leven

Opties om klimaatverandering tegen te gaan

Door milieuvriendelijker te leven, is het mogelijk om klimaatverandering tegen te gaan. Wanneer iedereen een steentje bijdraagt, levert dit grote positieve effecten op. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor:

1- Zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is een uitstekende manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Je maakt dankzij deze keuze namelijk gebruik van zeer duurzame energieopwekking. De zon is als het ware een nagenoeg oneindige bron van energie. Het is zonde om dit niet in je voordeel te laten werken. Zeker nu het aanschaffen van zonnepanelen via bijvoorbeeld ESTG de laatste jaren een heel stuk goedkoper is geworden. Het rendement en de levensduur zijn sterk toegenomen, terwijl de prijzen blijven dalen. Er is dan ook geen beter moment te bedenken om hierin te investeren. Let er daarbij wel op dat je ook een omvormer nodig hebt. Met een Growatt omvormer weet je zeker dat je opgewekte stroom ook bruikbaar is.

2- Elektrische auto

Elektrisch rijden is een andere manier om je steentje bij te dragen. Vanaf het jaar 2035 is het in Nederland en de rest van Europa niet eens meer mogelijk om een nieuwe auto met een verbrandingsmotor te kopen. Zo gaan we dus langzaamaan de transitie maken naar elektrisch rijden. Vandaag de dag heb je al de keuze uit tal van energiezuinige modellen. De laatste jaren zijn veel stappen gemaakt. De elektrische auto is moderner, stijlvoller en zuiniger dan ooit tevoren.

3- Minder gasverbruik

Een hele toegankelijke manier om milieuvriendelijker te leven, is door je gasverbruik te verminderen. Dit doe je bijvoorbeeld al door je thermostaat standaard een halve of een hele graad lager te zetten. Of door je isolatie te verbeteren en minder lang te douchen. Zelfs met een eco-stand van de vaatwasser maak je al een kleine impact. Wanneer iedereen minder gas verbruikt, komt dit het milieu zeker ten goede.

4- Minder vlees eten

De productie van vlees is bijzonder slecht voor het milieu. Zo is het verantwoordelijk voor ongeveer 40% van alle uitstoot van broeikasgassen bij voedselproductie in Nederland. Dit negatieve effect heeft te maken met de behoefte aan plantaardig voer. Om 1 kilo vlees te produceren, is gemiddeld zo’n 5 kilo aan plantaardig voedsel nodig. Al met al is dit dus bijzonder inefficiënt. Zeker ook omdat er daarnaast nog heel veel water benodigd is.

Er zijn dus wel degelijk een hoop manieren om milieuvriendelijk te leven. Wanneer dit je doel is, kun je klein beginnen. Langzaam maar zeker doe je dan steeds meer om een positieve bijdrage te leveren. Nu ook elektrisch rijden, zonnepanelen en laadpalen steeds beter én goedkoper worden, zijn de keuzes steeds makkelijker te maken.

biodiversiteit

Groene tuin

Met meer groen dragen we ook bij aan een leefbare wereld. Dat begint al in de eigen tuin en eigen straat. Met meer groen in de tuin en de straat wordt de overlast beperkt van weersextremen zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Deze weersextremen zullen als gevolg van klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Meer groen is bovendien goed voor de biodiversiteit en levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten in de tuin.

Wil je zelf aan de slag, kijk dan ook eens naar de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin. Op deze site staan veel tips.

Fotocredits
-introfoto, Mert Guller, op Unsplash.
-foto 2, Mika Baumeister, op Unsplash.
-foto 3, Aaron Burden, op Unsplash.