HILLEGOM – Het is 1886 als er een bijzondere liefde ontstaat. De toen nog onbekende Franse schilder Claude Monet wordt tijdens zijn bezoek aan Nederland door zijn gastheer uitgenodigd voor een tochtje naar de bloembollenvelden. De schilder noemt het in een woord ‘schitterend’. Het is hét moment dat zijn passie voor bloembollen ontluikt.

Claude Monet

bloembollentuin1    bloembollentuin

Kleurenpalet
In 1883 kwam Monet in het plaatsje Giverny wonen. Zo’n 90 kilometer ten westen van Parijs. Toen in 1886 zijn passie voor kleuren van planten en bloemen oplaaide, heeft hij zich flink uitgeleefd in zijn eigen tuin. Het feilloze kleurgevoel van Monet zorgt voor een spetterend kleurenpalet. In het voorjaar spat de kleur af van de grote hoeveelheden bloeiende bloembollen als tulpen, narcissen en irissen. Zijn liefde voor bloembollen is ook duidelijk terug te zien in zijn schilderwerk.

Fotograaf Wouter Koppen reisde af naar Giverny om de schilderachtige bloeiende bloembollen vast te leggen in de prachtig aangelegde tuinen van de kunstenaar. Zie voor het album GroenVandaag Facebook.

Twee tuinen
Monet heeft passievol zijn eerste tuin ‘Clos Normand’ aangelegd, maar kon op een gegeven moment niet meer verder omdat er een treinspoor in de weg lag. Het begon al gauw weer te kriebelen en dus ging hij aan de slag met een tuin die aan de andere kant van de spoorweg lag. In deze tweede tuin heeft hij een andere wereld geschapen dan in de eerste tuin. Het voelt als een stukje Japan, maar dan op de Monet-manier. Hij noemde de tuin ‘Le jardin d’Eau’ (de watertuin).

Geïnspireerd? Maak dan je eigen ‘Monettuin’. Er zijn slechts twee regels: alles kan en niets moet.

Bron: IBulb