Multifunctionele Hydrokorrels – Ben je een liefhebber van een eigentijdse woonstijl? Dan heb je ongetwijfeld voor een interieur gekozen dat strak en helder is, ingericht met natuurlijke materialen, want milieu en klimaat zijn belangrijk. En waarschijnlijk heb je die stijl ook doorgetrokken in de tuin. Het in elkaar laten overlopen van woonstijl binnen en woonstijl buiten is ook iets van deze tijd.

Multifunctionele hydrokorrels

Ideale bodembedekker

Kan je in een moderne tuin tuinaarde gebruiken? Ja, vanzelfsprekend, hoewel het niet de meest stijlvolle keuze is. Je kan ook uit heel andere bodembedekkers kiezen. Planten bijvoorbeeld, maar ook schelpen, grind of perzikpitten, om maar iets te noemen. Een andere optie die je hebt, is om voor hydrokorrels  te kiezen. Met hydrokorrels geniet je bovendien van belangrijke voordelen. In de tuin en in huis.

Vochtregulatie

Hydrokorrels ontstaan als gebakken klei zich uitzet en korrels gaat vormen. Door die verhitting krijg je een lichtgewicht structuur die erg luchtig is. Omdat hydrokorrels een hoog poriënvolume hebben, bieden ze uitstekende beluchting en drainage, waardoor de wortels van planten gezond blijven. De korrels in staat zijn om veel vocht op te nemen. Reden nummer 1 waarom multifunctionele hydrokorrels tegenwoordig zoveel in tuinen worden toegepast. Er zijn nog meer voordelen, hydrokorrels zijn duurzaam en decoratief, ze geven je tuin en woonplanten een onderscheidende uitstraling.

Multifunctionele hydrokorrels

Hoe kun je hydrokorrels gebruiken?

Wil je hydrokorrels toepassen, dan is het goed om te weten dat je dit op meerdere manieren kunt doen:

 • In potten
  Als je een plant in een pot wilt zetten, is het aan te raden om hydrokorrels en potgrond te gebruiken. Vul eerst de pot deels met hydrokorrels, waarna je dit op kunt hogen met potgrond.
 • Op de grond
  Het is ook mogelijk om de hydrokorrels op de grond te leggen. Dit zorgt ervoor dat uit de grond minder vocht kan verdampen, waardoor de grond dus langer nat blijft.
 • Mengen
  Je kunt de hydrokorrels ook door de (pot)grond heen mengen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de planten nog beter in staat zijn om vocht op te nemen.
 • Hydrocultuur
  In sommige gevallen is het ook ogelijk om geen potgrond te gebruiken. Multifunctionele hydrokorrels worden vaak gebruikt als een substraat in hydrocultuur, waar planten zonder aarde worden gekweekt en in plaats daarvan hun voedingsstoffen uit water halen.

Waarom überhaupt voor hydrokorrels kiezen?

Zoals je kunt lezen, kan je hydrokorrels op meerdere manieren in huis en tuin gebruiken. De belangrijkste redenen zijn terug te vinden in de vochtopname. en hety decoratieve, moderne effect. De korrels houden vocht perfect vast en verdelen dit gelijkmatig over de wortels van een plant. Dit komt de vochtopname van de planten ten goede en geniet je van nóg gezondere planten. De aankleding zorgt voor een finishing touch die modern en smaakbewust aandoet.

Nog meer over bodembedekkers

Lees ook deze bodembedekkers artikelen op GroenVandaag:

5 Groenblijvende bodembedekkers

Bodembedekkers: zeg vaarwel tegen onkruid

12 bodembedekkers voor schaduwrijke plaatsen