AALSMEER – Muscari armeniacum Helena. Klein, fijn en lieflijk. Maar volgens kweker Koen van Zeil nog niet bekend genoeg. Meestal blauw… Muscari. Oftewel het Blauwe Druifje. Al is dat niet helemaal juist. Door veredeling zijn niet alle soorten blauw meer. Bijvoorbeeld de bijzondere dubbelkleurige Helena.

In Nederland zijn een handvol kwekers die Muscari voor de snij telen. Koen van Zeil is een van die kwekers. Snij-Muscari’s zijn langer dan pot-Muscari’s en hebben ook meer blad.

 

Muscari armeniacum Helena

 

Muscari armeniacum Helena

Blauw Druifje

Door Florapodium
Aalsmeer

De Helena is de verbeterde versie van “Touch of snow”. Helena is een echte exclusieveling onder de Muscari’s. Met een mooie lengte en dikke stelen.

 

Oorsprong

Muscari komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee gebied. In de warmere gebieden is het te vinden in wijn- en boomgaarden. In de koudere gebieden groeit ze in het gras en bos. De naam Muscari (muchos= musk) refereert aan de geur van het bloemetje.

 

 

 

De teelt

Koen van Zeil teelt Muscari al zo’n 30 jaar. Eerst in loondienst, maar nu alweer 20 jaar als eigen baas. De teelt loopt van januari tot het einde van april.  Er komt geen machine aan te pas. Alles gaat handmatig en zonder bestrijdingsmiddelen. Tussen oktober en half december poot Van Zeil de bolletjes in kisten. Van nature bloeit de Muscari in april. Zoals de meeste bollen heeft het Blauwe Druifje  een koude periode nodig voor de bloei.
Om de bloeiperiode te manipuleren, worden de kisten voor 16 weken in de koelcel geplaatst. Elke dag haalt Van Zeil een paar kisten uit de cel en plaatst deze in de kas. Doordat het gewas in het donker groeit, komen de jonge plantjes met geel blad uit de koelcel. Per dag worden ze groener. Na twee á drie weken kunnen de eerste bloemen gesneden worden.

 

Muscari armeniacum Helena

Verzorging

Wat verzorging betreft, heeft Muscari niet veel nodig. Het is belangrijk dat de stelen een stukje afgesneden worden en dat er een schone vaas wordt gebruikt gevuld met lauw water. Snijbloemenvoedsel is niet nodig.

 

Eenjarige teelt

De teelt van de Muscari is eenjarig en ze geeft maar een bloem per bol. Zodra deze gesneden zijn wordt er compost gemaakt van de bollen.

 

Muscari armeniacum Helena

 

Vermeerdering

De Muscari is een zaailing. Door bestuiving ontstaan er nieuwe soorten. Uit de beste soorten wordt weer nieuw zaad gehaald en uiteindelijk blijft alleen de sterkste selectie over. Deze bollen worden vervolgens bij bollenkwekers vermeerderd uit klisters of kralen. Dat zijn nieuwe bollen die groeien aan de bol.
Van deze bollen worden de meeste gebruikt voor de zogeheten ‘droogverkoop’, dit is de handel voor in de tuinen. Maar 10% is voor de snijteelt.

 

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Meer foto’s van Muscari, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.