AALSMEER – Narcis Martinette. Martinette brengt ons al een beetje in de sfeer van Pasen. Een sterke narcis met een vrolijke kleur geel en meerdere bloemetjes.
Voor ons staat de narcis voor ijdelheid en zelfzucht. Wie kent het verhaal van Narcissus niet? Maar de narcis staat ook voor de vroege lente. 
“Als je de eerste narcissen ziet en ruikt, weet je dat het voorjaar gaat beginnen”, zegt Hans Does, van firma J.P. Does & Zn. “En Narcis Martinette is één van de meest krachtig geurende narcissen.”

 

Narcis Martinette

 

door Florapodium
Aalsmeer

 

Narcis Martinette

Geurend het voorjaar in

Hans Does broeit vijf verschillende soorten narcissen: ‘Martinette’, ‘Bridal Crown’, ‘Geranium’, ‘Dick Wilden’ en ‘Standard Value’. Omdat Does maar op 300 m2 narcissen teelt, probeert hij het onderscheid te vinden in de kleine en unieke soortjes. Zo kan hij concurreren tegen de grote kwekerijen. Veredelen doet Does niet zelf. Hij zoekt zijn bollen uit bij bollentelers.

 



narcis martinette

Categorieën

Narcissen worden ingedeeld in verschillende categorieën. Trompet, groot- en kleinkronige zijn het meest bekend. Narcissus Martinette behoort tot de Tazetta groep en kan drie tot zes bloemen per steel krijgen. De bloemblaadjes wijzen vaak naar achteren. De sterke geur is kenmerkend.

 

Narcissen die voor de potplanten geteeld worden, zijn over het algemeen lage soorten, die kort en gedrongen groeien. De snijsoorten daarentegen zijn lang, zodat ze goed gebonden kunnen worden.

 

narcissen

Haal Narcis Martinette in huis. Je ruikt het voorjaar!

 

Niet samen in de vaas

Volgens de huidige trend staan meerdere bloemen en bolsnijbloemen bij elkaar in een vaas. Maar met narcissen is dat niet aan te raden. Alle soorten bevatten het uiterst giftige alkaloïde lycorine. Dit zit voornamelijk in de bol, maar ook in het blad. Zet narcissen dus solitair.

Hans Does teelt elk seizoen ongeveer 300.000 stelen narcissen. Verdeeld in de weken vanaf half januari tot Pasen. De soorten kunnen per jaar variëren, maar het aantal stelen niet. Does begon voor zichzelf, maar heeft inmiddels de kwekerij van zijn vader overgenomen. Nu teelt hij samen met zijn vrouw en 1 werknemer.

 

Narcis Martinette

Telen in de kas

De narcissen worden in de kas geteeld. De soorten uit de Tazetta groep zijn vorstgevoelig en hebben ’s winters in de volle grond bescherming nodig.
Does teelt de bollen op water in plastic bakken met prikkers op een ideale werkhoogte. Dit is dé manier om aaltjesverspreiding in de grond te voorkomen.

 

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die het gewas aantasten. Ze komen overal ter wereld voor en leven altijd onder de grond. In zandgrond kunnen ze het beste gedijen. Per vierkante meter kunnen er wel miljoenen aaltjes leven. Als je narcissen in de volle grond teelt, is de kans heel groot dat de aaltjes de bollen beschadigen.

 

Narcissen

 

De narcis is een eenjarige teelt. Does koopt ieder jaar zijn bollensoorten bij een bollenkweker. De ideale temperatuur om te telen is rond de 12 tot 14 graden Celsius. Does richt zich vooral op het broeien van kleine speciale soorten, zoals narcis Martinette. Een beperkte markt. Daar ligt voor Does de uitdaging.

 

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Meer foto’s van narcis Martinette, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.



Pasen met tulpen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag

Inspiratie en tips voor een bloeiende Pasen
Pasen is bolbloemen en bollen-op-pot
Pasen met tulpen, takken en een moedereend