AMSTERDAM – Nationale Tulpendag, zaterdag 19 januari 2019 in Amsterdam, is de officiële aftrap van het tulpenseizoen. Nederlandse tulpenkwekers nodigen iedereen uit om in een speciaal aangelegde pluktuin, pal voor het paleis op de Dam, gratis een bosje tulpen te plukken.
Dit jaar is het thema ‘Flowerpower’. Dat komt onder meer tot uiting in het kleurrijke tuinontwerp.
Wie de ‘flowerpower’ en het verbindende effect van de tulp wil ervaren, is op Nationale Tulpendag op de Dam.

Tulpendag

 

Tulpendag

Gratis tulpen plukken in Amsterdam

Mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten komen hartje winter naar dit typisch Hollandse lentefeest. Zo’n 200.000 zijn er om te plukken. Tulpen die thuis voor een vrolijk lentegevoel zorgen. Voordat de poorten van de pluktuin opengaan, is de immense bloemenzee te bewonderen vanaf een speciale kijkersbrug. Om 13.00 uur opent een bijzondere gast de tuin officieel. Daarna mag het publiek naar binnen om een bosje van 20 tulpen te plukken. Naar verwachting is de pluktuin tot 17.00 uur geopend (op=op).

Tulpendag

 

Overal tulpen

Ben je niet in de gelegenheid om naar Amsterdam te komen? Niet alleen op de Dam, heel Nederland viert de start van een nieuw tulpenseizoen. Veel bloemisten organiseren vanaf 19 januari bijzondere tulpenacties en -activiteiten in hun winkel.

 

Tulpentijd

Nationale Tulpendag bestaat sinds 2012. De derde zaterdag van januari omlijst ieder jaar de start van een nieuw snijtulpenseizoen. Samen met familie, vrienden en vrijwilligers leggen Nederlandse tulpenkwekers de pluktuin aan. Tot en met eind april is het tulpentijd. Hollandse tulpen zijn dan volop verkrijgbaar bij onder meer bloemist en supermarkt. Van knalgeel tot donkerpaars, van lelievormig tot gefranjerd en van tweekleurig tot dubbelbloemig.

 

Tulpendag

Verzorgingstips

• Houd bij de keuze van een vaas rekening met enkele centimeters groei.
• Zorg dat de vaas van binnen schoon is en vul deze met koud kraanwater. Doe snijbloemenvoedsel in het water.
• Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren. Snijd 2 tot 3 cm van de steeleinden af.
• Zet de vaas op een tochtvrije plek, niet in de zon of bij een warmtebron maar zo koel mogelijk. Zet de vaas niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen.
• Tulpen verbruiken veel water. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul indien nodig bij met koud kraanwater.
• Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.

Meer over tulpen zie ook mooiwatbloemendoen.nl

 

Kijk voor meer informatie op Tulpentijd.nl