AALSMEER – Phalaenopsis Golden Treasure. Op een kwekerij van 4,4 hectare teelt Ichtus Flowers snij-phalaenopsis. De orchideeën-familie is een van de grootste plantenfamilies. Het aantal soorten wordt geschat op 20.000. Een van de meest bekende soorten is de Phalaenopsis, ook wel vlinderorchidee genoemd. De naam komt uit het Griekse en betekent ‘op een nachtvlinder gelijkend’.
De orchidee groeit van origine in de tropische regenwouden in de bomen. Het is een zogenoemde epifyt, een plant die op levende planten en bomen groeit zonder hieraan voedsel onttrekken. Dat is ook de reden dat potorchideeën in speciale luchtige grond of schors staan.

 

Phalaenopsis Golden Treasure

 

Phalaenopsis Golden Treasure

Vlinderorchidee

Door Florapodium
Aalsmeer
De snij-Phalaenopsis is een veelzijdig en exclusief product. Ichtus Flowers is niet alleen op het gebied van aantal geproduceerde bloemen marktleider, ook in assortiment. Een absolute favoriet is de snij-Phalaenopsis ‘Golden Treasure’, een sierlijke warm gekleurde oranje gevlamde bloem.

 

 

De snij-Phalaenopsis onderscheidt zich van de pot-Phalaenopsis op een aantal punten.
1- De snij-Phalaenopsis wordt speciaal geselecteerd op de diameters van de bloemen.
2- De snij-Phalaenopsis wordt getest op zijn vaasleven.
3- Het grootste verschil in het productieproces is dat de snij-Phalaenopsis een aantal jaar op het bedrijf blijft, waardoor er meerdere jaren van gesneden kan worden. Potplanten daarentegen worden nadat ze in bloei getrokken zijn verkocht.

 

 

De teelt

Phalaenopsis Golden TreasureHet bedrijf teelt jaarrond zo’n 16 soorten. Daarnaast zijn er nog zo’n 15 andere soorten in de testfases. De snij-Phalaenopsis heeft een lang productieproces. In verhouding tot andere snijbloemen heeft de snij-phalaenopsis lang nodig voordat de plant de eerste snijbare takken heeft.
De planten komen als ‘plug’ binnen die in een grotere pot worden geplant. Deze jonge pluggen doen er gemiddeld 1,5 jaar over voordat er voor het eerst van gesneden kan worden.
Een plant levert ongeveer 4 kwalitatief volwaardige snedes, voordat die in de container belandt. Een oudere plant doet er gemiddeld 40 weken over om klaar te zijn voor een volgende snede.

 

Phalaenopsis Golden Treasure

Spelen met warmte

Een snij-Phalaenopsis begint in de ‘kraamkamer’ van de kas, waar het ongeveer 28 graden warm is. Dit is de meest belangrijke kamer van het bedrijf. Deze kas stimuleert in 10 weken de vegetatieve groei. Dit houdt in dat de plant hier zijn bladeren vormt. Er zijn dan nog geen bloemen. Daarna gaat de plant naar de kas waar het maar 19 graden is, hier staan ze 5 tot 6 weken.

 

Phalaenopsis Golden Treasure

 

Bloemvorming

Door de overgang naar deze koude kas ontstaat er een stressreactie bij de plant waardoor die bloemen gaat aanmaken. Zodra deze bloemvorming zichtbaar is, worden deze planten doorgereden naar de afkweekafdeling.
Dit is het laatste stadium voor het snijden. In dit gedeelte is het zo’n 22 graden. Hier blijven de planten 18 tot 20 weken. In deze kas maken de planten de eerste uitlopers voor bloemen.
 Als de takken met bloemen zijn gesneden, worden ze in dozen gedaan en kan het product op transport.

 

Meer artikelen over bijzondere bloemen en planten zie de columns op GroenVandaag.

Info over de kweker zie Ichtus Flowers.

Meer foto’s van de Phalaenopsis Golden Treasure zie GroenVandaag Facebook.