Bloemenfoto – Omdat de meeste mensen geen natuurfotografen zijn, fotograferen wij voornamelijk met onze smartphone. En waarom niet. Het hedendaagse mobieltje is zo geavanceerd, dat je eigenlijk geen fototoestel nodig hebt.
Maar wil je veel detail in je foto’s, bijvoorbeeld voor fotografie van bloemen en planten -waar kleine verschillen, grote verschillen kunnen zijn- dan is het verstandig om even stil te staan bij de fotoprestaties van je camera.

Bloemenfoto

Smartphone

Wat is de beste camera smartphone? Bij de aanschaf van je smartphone is het goed om op drie belangrijke aspecten te letten: de beeldsensor, de lens en de pixelgrootte. De vuistregel hier is simpel: het grotere, hoe beter. Een grote lens vangt veel licht op, een grote beeldsensor kan veel licht verwerken en hoe groter het aantal pixels, hoe gedetailleerder het weergegeven beeld.

Inzoomen

Ben je tevreden met je telefoon, dan is het de kunst van het gebruik die een matige of goede fotograaf van je maakt. Bij het vastleggen van bloemen en planten zal je moeten inzoomen. Dat kan handmatig en via het zogenoemde autofocus-principe. Dan berekent de camera via een algoritme de juiste afstand. En die algoritmes worden bij elke nieuwe telefoon weer slimmer.

bloemenfoto's

Bloemen en planten

Als je planten en bloemenfoto’s wil maken is het wel zo handig om je te concentreren op 1 ding: de bloem of plant. Het is een sport om iets bijzonders te vinden wat bloeit, daar heb je al je aandacht bij nodig. Dan is het wel zo fijn dat een goede smartphone het technische deel van de klus, het fotografen, grotendeels van je overneemt.

Wat bloeit daar?

Maar dan ben je er nog niet. Je wil natuurlijk ook weten wat je gefotografeerd hebt. Het is leuker om te kunnen vertellen dat je Salomonszegel hebt gefotografeerd, dan ‘een soort kleine witte klokjes aan een steel’.
Maar namen van planten, dat is zo gemakkelijk nog niet. Ook hier kan de smartphone uitkomst bieden. Want behalve camera geeft het mobieltje ook toegang tot alle mogelijk databases.

LEESTIP. Lees ook op GroenVandaag over kunstfotograaf Dennis A-Tjak: Floribunda: tentoonstelling van fotograaf Dennis A-Tjak

salomonszegel

Handige Apps

De laatste jaren zijn er prachtige apps ontwikkeld die planten herkennen. Eigenlijk zijn het databanken waarin honderden, duizenden planten in beeld zijn opgeslagen. Het gebruik van de app is voor mensen die graag willen weten naar welke plant op bloem ze nu precies voor de lens hebben.
De apps werken heel simpel. Nadat je ze op de smartphone hebt gedownload, kun je ze gebruiken door ze te openen, waarna je gevraagd wordt om een foto te nemen. Die foto wordt dan vergeleken met de bloemenfoto’s in de database. Is er een match dan verschijnt op het beeldscherm allerlei informatie over de gefotografeerde plant.

Apps Tips

Plantnet
Obsidentify

 

Het geeft veel voldoening om op die manier met je smartphone al fotograferend door de natuur te lopen. Het is zeer leerzaam. En je leert er beter door kijken. Gek genoeg juist ook zonder camera.

Fotocredits: Smartphones, Daniel Romero op Unslpash.