Wijngaard gezond – Op de Zuid-Afrikaanse wijngaard Vergenoegd hebben ze een zeer effectieve oplossing voor het beschermen van ontluikende wijnranken: Runner Ducks.

Wijngaard gezond

Eendenparade

Elke ochtend en avond gaan 1.070 Runners eenden naar hun werk in de gaard om zich daar te goed te doen aan slakken en insecten die schadelijk zijn voor het verbouwen van wijn. Onder andere door de inzet van dit waggelende personeel draagt Vergenoegd met trots een WWF biodiversiteit certificering.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Ik Accepteer

Het werken met de Runner Ducks is ingezet in 1984 en sindsdien verfijnd en verder ontwikkeld. Fundamenteel onderzoek en een doordacht fokprogramma zorgt ervoor dat het ‘personeelsbestand’ op een kwalitatief hoog niveau blijft.

De eendenparade is inmiddels een attractie. Voor bezoekers organiseert de wijngaard eenden-rondleidingen voor wie meer over deze bio-vriendelijke manier van gewasbescherming wil weten.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tuinieren in tijden van corona op het Franse platteland (2)

Wijnboerderij Vergenoegd

“In 1696 kon Pieter de Vos zijn ogen laten rusten op wat je vandaag ziet – de Tafelberg, de Helderberg, de Eerste Rivier, de Atlantische Oceaan, wijngaarden en wuivende velden. Geschiedenis, erfgoed en harmonie komen hier samen – wijnbouw gedurende drie eeuwen, vrijburgers die de hoeve, schuur, slavenverblijf, dorsvloer en kelders uitbreiden en samenvoegen tot een van de oudste en meest intacte van de vroege wijnboerderijen van de Kaap de Goede Hoop. Dit is een levend, evoluerend nationaal monument, onderdeel van het Europese Erfgoedproject en een WWF-conserveringsgebied.”

Delicaat ecosysteem

Vergenoegd zet zich niet alleen in voor geweldige wijn, maar ook voor innovatie en milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Toen het ging om het beschermen van de kostbare wijngaarden tegen plagen, vroegen men zich af: is er een manier om dit te doen zonder het delicate ecosysteem van de boerderij te schaden?
De eendenparade was het antwoord op de vraag. De werkende kudde van 1000 Indische loopeenden foerageert in de wijngaarden, genietend van slakken. De Runner Ducks houden de boerderij van nature vrij van plagen.
Daarmee is Vergenoegd een van de trotse pioniers van Afrika op het gebied van een zeer uniek, geïntegreerd programma voor plaagbeheer, een praktijk die sinds 1984 is verfijnd.

Bron: Vergenoegd

Weetje

Iets anders: Leestip. Hoe je door trampoline springen gezond blijft: Drie gezondheidsvoordelen van het trampoline spelen

Jou Inhoud Komt Hier