Tuinieren in tijden van corona op het Franse platteland. In deze aflevering vertelt Sireen Bisseling over paddenstoelen en druiven.

Lieve GroenVandaag,

Dat is lang geleden en ondertussen is er veel gebeurd. We zijn inmiddels in de herfst beland, de paddenstoelentijd bij uitstek. Van een Franse vriendin kregen wij bakken vol lekkere paddestoelen die ze zelf in het bos heeft verzameld. Heel erg lekker. Zelf wagen wij ons er niet aan, maar tijdens een wandeling hebben we wel veel paddenstoelen gezien en er foto’s van gemaakt.

Tuinieren in tijden van corona

Door Sireen Bisseling

Druiven

Wij hebben een terras van 70 m2 gebetonneerd. In het terras hebben we een opening gelaten om mijn druivenstok te planten die al 5 jaar geduldig in een pot stond te wachten. Daarvan heb ik een stekje genomen en ja hoor! Die heeft mooie wortels gemaakt en staat in een pot. Omdat ik graag wat meer schaduw wil op het nieuwe zuid-terras staan er tientallen druivenstekjes klaar in de kas om gestekt te worden.

sireen-druiven

Druivengrond

Als een druivenstok een tijdje in een pot moet staan, omdat de definitieve plek nog niet bekend is of nog niet klaar is, is dat geen ramp. Wat ik doe is dat ik een mengsel maak waarbij ik goede druivengrond probeer na te bootsen. Het idee is overgenomen van mijn tuinman die in zuid-Frankrijk ervaring heeft opgedaan.

Druivenstok

Ik neem zandkeien, grof zand, potgrond en een beetje lokale grond. Dat meng ik goed door elkaar in een grote bak. Ik prefereer grote speciekuipen om mijn tuinwerk in te doen. Nadat het flink gemengd is kun je de druivenstok ermee in een grote pot planten en bijvoorbeeld tegen gaas laten klimmen. Wel de takken aan één kant houden zodat de druif portable blijft.

Waarom ik zandkeien neem is omdat het uiteindelijk behoorlijk uit elkaar valt in zand. Basaltkeien blijven keihard. Meer voor oprijlanen. De plaatselijke grond bereid hem/haar een beetje voor op de kennismaking met zijn toekomstige habitat, want de wortels gaan natuurlijk wel steeds dieper de grond in. De aarde in de pot zal slinken. Bijvullen en met paardemestkorrels en koemestkorrels blijven voeden. Liefst bio.

sireen-druiven

Vette klei

Ik heb een druivenstok 5 jaar gezond in een pot gekweekt voordat die eindelijk naar zijn eigen definitieve plek op, nog beter gezegd, in het terras ging. De bodem van mijn eigen tuin bestaat uit vruchtbare vette klei. Daar kun je in je handpalmen een bolletje van rollen en het plakt niet. Prachtige grond. Maar ik heb voor de druif toch eerst een diep gat gemaakt, de grond met keien en zand et cetera. gemengd voordat ik de plant daarin pootte.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Medoc

Afgetopt met keitjes en een paar grote keien als decoratie. De keien houden de wortels koel overdag maar geven warmte af in de nacht aan de druivenstokken. Dat heb ik weer in de Médoc geleerd waar mijn favoriete wijn vandaan komt. Daar is de grond van de vignes vol met keitjes. Mijn druif begon als een gek te groeien.

Tuinieren met druiven

Hou rekening met het druivenras of die vroeg of laat lekkere vruchten geeft. Dan kun je ook de vorm daarop aanpassen. In de Médoc worden de druivenstokken op bijvoorbeeld nauwelijks 1 meter hoogte gehouden. Er wordt pas laat, in oktober, geoogst. Terwijl in andere wijnstreken men de stokken hoger kweekt.
Maar aangezien jouw druivenstok van jouw is zou ik zeggen: feel free en doe lekker waar je zin in hebt. Als je de plant maar genoeg voeding geeft en kalk!

Let wel op: zonder snoei groeit ie in 1 seizoen drie keer in de rondte en weer terug.

tuinieren-sireen-druiven

Agro-ecologen

Ondertussen ben ik ook andere agro-ecologen aan het opzoeken via het internet en ik ben veel te weten gekomen over de druif. Hier is het adres van twee leerzame franse sites. Na het zien van deze videos ben ik niet meer bang om mijn druivestokken in elke willekeurige vorm dan ook te kweken of te snoeien. Kijk zelf maar.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Inmiddels zijn we weer in ‘lockdown’, ‘reconfinement’. We gaan zien hoe dat loopt want Coronavirus of niet, tuinieren kunnen we altijd. Tot gauw!

 

Wilde knoflook

Sireen Bisseling

 

Sireen Bisseling

Sireen Bisseling woont in Frankrijk. Met de lezers van GroenVandaag deelt zij graag haar kennis, interesse, nieuwtjes en wetenswaardigheden over planten, bloemen, zaden en ook fruit. En tussen alle tuinverhalen en tips door vertelt ze hoe het is om in Frankrijk te leven.
Tuinieren in tijden van Corona op het Franse platteland is haar blog voor GroenVandaag.

Meer blogs van Sireen Bisseling

Lees ook deze afleveringen over tuinieren op het platteland in Frankrijk.

Fotocredits bij dit artikel:
-intro-foto: Amelia Spink, Unsplash
-overige foto’s: Sireen Bisseling