Schone lucht – Op de Innovation Expo in Amsterdam is vandaag het prototype van een bijzonder tuinbouwproject te bezichtigen: een groene wand met een high tech sensor. Dat planten voor een gezonde lucht zorgen door de lucht te reinigen van schadelijke stoffen, toonde NASA in 1989 al aan. Maar is het ook mogelijk om die luchtkwaliteit te garanderen aan de gebruikers van gebouwen? Een speciale sensor van ASML kan de zogenaamde vluchtige organische stoffen tegenwoordig nauwkeurig meten.

Schone lucht

Afbreken

Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium een prototype van een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Hoe hoger de concentratie van de schadelijke stof, des te hoger de ventilatiestand. Vervolgens brachten onderzoekers een hoge concentratie vluchtige stoffen in de ruimte. De actief geventileerde plantenwand bleek in staat om de verontreinigingen af te breken: methaan en ureum halveerden binnen drie uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Uit de nulmeting bleek dat de verontreiniging zonder plantenwand stabiel hoog bleef. Daarmee is aangetoond dat de afbraak veroorzaakt is door de groene wand met verhoogde ventilatie.

Tweede fase

In de tweede fase van dit project gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een universeel ventilatiesysteem te ontwikkelen, dat in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen kan bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving. Dat systeem vormt de basis voor een business concept om ‘schone lucht garantie’ te gaan bieden aan gebouwbeheerders.

Het consortium dat dit project ondersteunt bestaat uit: Royal FloraHolland, Waterdrinker, Into Green, Van der Tol, Priva, Nieuwkoop Europe B.V., en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), in alliantie met het ministerie van Economische Zaken.

luchtzuiverende lepelplant

Luchtzuiverende planten

Planten geven zuurstof, zijn decoratief, brengen sfeer, verbeteren de akoestiek en hebben een kalmerend effect. Wie een gezonder binnenklimaat wil, kiest voor luchtzuiverende kamerplanten. Die geven niet alleen zuurstof af maar filteren tevens onzichtbare, schadelijke stoffen uit de lucht. Air So Pure is een collectie sterke kamerplanten met uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. Getest en bewezen door Fytagoras Science, een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksbureau.

LEESTIP: Heb je een houtkachel waarmee je je woonkamer verwarmt. zorg dan wel voor een goede ventilatie en schone lucht.