AALSMEER – Sering vulgaris Michel Buchner. Jan ten Hoeve, eigenaar van kwekerij De Seringen Specialist, is gespecialiseerd in de teelt van seringen, een oud en oer-Hollands ambachtelijk product.
“De naam De Seringen Specialist zegt alles over het gevoel dat ik wil uitdragen en hoe ik mezelf zie in Seringenland”, zegt Ten Hoeve.
“Als ondernemer ben ik al meer dan 20 jaar bezig om de seringenteelt zichtbaar te maken voor alle mensen in de bloemenwereld. Ik heb ook een website waar ik het verhaal achter de sering deel. Wij seringen-kwekers hebben een parel in onze handen. Onze seringen komen niet uit grootschalige bloemenfabrieken, maar juist uit gepassioneerde eenmanszaken.”

 

Door Florapodium
Aalsmeer

 

Sering vulgaris Michel Buchner

 

Sering vulgaris Michel Buchner

Ambachtelijk product

Ten Hoeve heeft bijzondere soorten seringen. Bijzonder van kleur, bijzonder door een grote bloemnagel (zo wordt het enkele bloemetje genoemd van de bloemtros) of bijzonder door de sterke geur. 
Syringa vulgaris Michel Buchner, is een dubbelbloemige sering met een lavendel-paars-blauwige bloem met een goede houdbaarheid. Deze sering wordt geteeld van begin februari tot begin april.

 

Verzorging

Een seringentak kan wel twee weken op een vaas bloeien, mits op de juiste manier op water gezet. Gebruik altijd snijbloemvoeding in de juiste dosering. Zonder snijbloemenvoedsel gaat een sering na één of twee dagen al slap hangen. Een te veel aan voedsel zorgt ervoor dat de bloemen verbranden. Seringen moeten heel veel schoon water drinken om volledig in de vaas tot bloei te komen.

 

 

Veredeling

Tegenwoordig worden er geen nieuwe soorten seringen meer veredeld. Het proces duurt te lang. Daarom wordt er altijd gezocht naar bestaande seringen die het assortiment kunnen verbreden.
Het telen is een kwestie van een lange adem. Het duurt zeker zes jaar voordat een jonge plant de reis kan maken naar de warme kas, om daar vervolgens in bloei getrokken te worden. De oogst van de takken van de struiken gebeurt wanner die wanneer die in het voorjaar bloeien.

 

Het voordeel van een seringenstruik is wel dat die meer dan 100 jaar oud kunnen worden en generatie op generatie kunnen worden doorgegeven.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Telen in Aalsmeer

Van oudsher wordt het vervroegd telen van seringen eigenlijk alleen maar in Aalsmeer gedaan. De grond van het Aalsmeerse bovenland, dat zijn de veenakkers die in de Westeinderplas liggen, is zo rijk aan mineralen en organische materie, dat seringen hier optimaal groeien.
De grond, die elke 2 jaar met verse bagger vanuit de Westeinderplas wordt aangevuld, is van essentieel belang om een goede fijnmazige wortelstructuur te krijgen.
Deze wortels vormen als kluit de basis van een succesvolle bloemtak op een seringenstruik.

 

Sering vulgaris Michel Buchner Sering vulgaris Michel Buchner

 

Gevoelig voor de seizoenen

Wind en hagel zijn de grootste vijanden in het voorjaar. Een goede storm of hagelbui kan binnen één dag of één minuut de hele productie van het komende seizoen vernietigen. Is het een natte zomer, dan hebben de struiken het te goed en leggen sommige soorten geen of minder bloemknoppen aan. Een te warm najaar zorgt ervoor dat de struiken in de stress raken, omdat ze het gevoel hebben dat het voorjaar is. Ten slotte is er de winter, waarin alle sloten bevriezen.

 

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Meer info over de kwekerij de Seringen Specialist.

Meer foto’s van Sering vulgaris Michel Buchner, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.