Spanplafond in huis – Ga je nieuwbouw plaatsen of verbouwen? Of wil je je plafond vervangen? Lees dan over spanplafonds.

Misschien heb je nog nooit nagedacht over je eigen plafond, maar als je van die strakke plafonds in nieuwe panden ziet, valt het wel op. Hoe kunnen die plafonds toch zo ongelofelijk strak zijn? Is dat alleen mogelijk in nieuwbouw of is daar een forse verbouwing aan vooraf gegaan? Beide is niet zo. Het grote geheim van die strakke plafonds is dat het spanplafonds zijn. Een spanplafond is gemaakt van kunststof en kan simpelweg onder een bestaand plafond geplaatst worden. Het plafond heeft maar een aantal centimeter ruimte nodig waardoor het vrijwel in ieder huis en iedere ruimte kan.

Spanplafond in huis

Vies of oud plafond vervangen

Vochtige ruimtes en de keuken zijn vaak de eerste plekken waar bestaande plafonds lelijker worden. Er komen schimmelplekken, verf gaat schilferen of er ontstaat aanslag van het koken. Allemaal niet heel erg fraai. Je hoeft er niet eens voor omhoog te kijken, want het nadeel van ons menselijk brein is dat onvolkomenheden ons altijd opvallen. Je oog wordt als het ware naar de donkere schimmelplekken, vette aanslag of afgebladderde verf getrokken. In plaats van zoeken naar verf over schimmel of verf voor keuken, kun je beter gewoon een nieuw plafond nemen. Dit heeft namelijk nog een voordeel.

spanplafond in huis, badkamer

Spanplafond in de badkamer

Ja, het voordeel van een spanplafond in huis is dat het van kunststof gemaakt is. Je hoeft je geen zorgen te maken over schimmel, want het plafond kan behandeld worden waardoor schimmel er niet wil groeien. Overigens ontstaat schimmel niet alleen in vieze badkamers, vrijwel overal zweven schimmelsporen. Het is op de vochtige of vuile plekken simpelweg waar ze als het ware wortel schieten. Een spanplafond in de badkamer of keuken is daarmee ideaal. Het gaat bovendien niet schilferen, want dat doen spanplafonds van nature niet.

Spanplafond op schuine wand

Veel huizen hebben schuine wanden. Zeker als de badkamer op de hoogste verdieping is gesitueerd, zal dit bij jou ook het geval kunnen zijn. Doordat spanplafonds ook op schuine wanden geplaatst kunnen worden, ontstaat die rust een eenheid die zo mooi oogt. Hoewel de spanplafonds ideaal zijn voor badkamer en keuken, kunnen ze overal geplaatst worden. Mogelijkheden als spotjes erin aanbrengen zijn er ook. Wanneer je oude plafond ook spotjes had, hoeft dit vaak alleen maar verlegd te worden. De oude gaten zie je toch niet meer.

Nieuwbouw of verbouw?

Let op: nog lang niet alle bouwbedrijven werken met spanplafonds. Het is daarom goed om zelf op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Stel jouw aannemer wil een simpel gipsplaatje in de badkamer plaatsen. Hoewel dit er nu mooi uitziet, wil jij gewoon een plafond dat jaren later nog mooi is. Lees jezelf dus in over de mogelijkheden en informeer naar de toepasbaarheid in jouw woning of pand. Hoewel een spanplafond onder een bestaand plafond geplaatst kan worden, doe je het natuurlijk liever in één keer goed. Een plafond later vervangen brengt veel werk met zich mee.

Vergeet na de nieuwbouw of verbouw het groen in je interieur niet.

Wat zijn de kosten van spanplafonds?

Dat is lastig te zeggen, want dit soort projecten zijn altijd maatwerk. Het is helemaal afhankelijk van jouw type pand, de ruimte en de bestaande situatie. Stel je woont op de zesde verdieping in een oud pand zonder lift, dan zal er natuurlijk wat extra’s gerekend moeten worden. Wanneer je echter alle plafonds gelijktijdig laat vervangen, is de kans groot dat de offerte omgerekend per plafond weer wat lager uitvalt. Kortom, het beste vraag je een offerte aan. Al doe je dit alleen maar om in ieder geval de mogelijkheid overwogen te hebben.