RIJNSBURG – Naar schatting bezoeken de tweede zaterdag in augustus een kwart miljoen toeschouwers de Flower-Parade. Die wordt voor de 72e keer gehouden.
Wat begonnen is als een bloemengroet aan de inwoners van Rijnsburg, is inmiddels uitgegroeid tot een regionaal bloemsierkunst defilé. Met aandacht van de landelijke media.

Flower-Parade

Thema
Het thema van dit jaar is ’Spreekwoorden en gezegden’. De officiële, besloten, opening wordt verricht door taalkundige Wim Daniels. Bekend van tv en zijn humoristische boeken over de (Nederlandse) taal.

Programma

Vrijdagavond 11 augustus
Alle praalwagens zijn vooraf  te bekijken tijdens de gratis toegankelijke openingsshow.
Er treden ook diverse artiesten op. Aanvang: 19:00 uur
Locatie: Bloemenveiling FloraHolland Rijnsburg, Laan van Verhof 3, 2231 BZ Rijnsburg.

Zaterdag 12 augustus
De Flower Parade rijdt van Rijnsburg via Katwijk naar Noordwijk. Voor route en tijden klik hier.

Zondag 13 augustus
Praalwagens staan opgesteld op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

 

De Flower Parade zal dit jaar uit 63 eenheden bestaan: praalwagens, personenwagen, muziekcorpsen en muziekwagens. Volgens voorzitter Dirk Hogervorst zijn in geen enkel corso zoveel soorten bloemen te zien als in de Flower Parade. Geschikt door top-arrangeurs uit heel Nederland onder leiding van hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen.

Een omvang van 60-70 eenheden is voor de Flower-Parade wel het maximale kader. Je spreekt dan over een rijdend corso met een lengte van drie kilometer die de staande toeschouwer ruim driekwartier schouwspel biedt.
De volgorde van de tocht is nog niet geheel bekend. En is ook niet zo eenvoudig samen te stellen. Een goede afwisseling van de wagens, thematische combinaties, een evenwichtige verdeling van de muziekcorpsen binnen de stoet, de afstand tussen de praalwagens; het zijn allemaal zaken waar de organisatie reken mee houdt.

 

FlowerParade Rijnsburg

 

 

 

 

 

 

 

Doorkomsttijden
13.00 Rijnsburg, 12.00 Katwijk-binnen
15.30 Katwijk aan Zee, hier worden ook opnames gemaakt door omroep max
18.30 uur Noordwijk-binnen


Spreekwoorden

Een greep uit de spreekwoorden die met bloemen worden verbeeld: Bloemetjes buiten zetten; Zo trots als een pauw; Scherp aan de wind zeilen; Geen blad voor de mond; Zwemmen in het geld; 8 is meer dan 1.000; Het mes op tafel; Iemand het hof maken, Iemand in de watten leggen; Wat je van ver haalt, is lekker; De wereld in een doosje hebben; Liefde op het eerste gezicht; Eerste klap is een daalder waard; Er warmpjes bijzitten.

 

FlowerParade Rijnsburg

 

FlowerParade Rijnsburg

 

 

 

 

 

Voorschouw
Op vrijdagavond 12 augustus is er in de bloemenveiling van Royal Floraholland de zogenoemde en altijd drukbezochte voorschouw. Velen nemen daar een voorproefje van wat de dag erop komen gaat. Van alle zaterdag-toeschouwers zal ongeveer 10% afkomstig zijn uit het buitenland.

Kindercorso
Voorafgaand aan de Flower-Parade wordt op donderdag 10 augustus het kindercorso gehouden, georganiseerd door de Oranje Vereniging van Rijnsburg. In een bonte stoet van circa 450 fietsen rijden kinderen op met bloemen versierde fietsen door het bloemendorp.

Meer info op: www.rijnsburgscorso.nl