HILVERSUM – Japanse esdoorn is een meerstammige struik. Geen snelle groeier, maar ondanks dat kan de esdoorn na jaren metershoog worden. De struik komt oorspronkelijk uit Japan en Korea en is bij ons populair door zijn groei- en bladvorm en herfstverkleuring. De bladeren van Japanse esdoorn zijn vaak dubbel gezaagd en de schitterende herfstkleur bestaat uit verschillende tinten oranje-rood.

Japanse esdoorn

Japanse esdoorn

 

Verzorging
De struik staat graag op een beschutte zonnige tot halfbeschaduwde plek in de border. Een vochthoudende maar waterdoorlatende en beetje zure bodem is aan te raden.
Omdat de Japanse esdoorn is een langzame groeier is, is regelmatig snoeien eigenlijk niet nodig. Als er gesnoeid wordt, dan gebeurt dat tussen juni en oktober als de esdoorn vol in het blad staat.
In ieder geval voor half november. Wordt er later gesnoeid dan kunnen de planten gaan ’bloeden’.

Voor de kleine tuin is het aan te raden om een kleiner blijvende soort te nemen.

 

Japanse esdoorn

Japanse esdoorn

 

 

 

Robs Grote Tuinverbouwing
Vanmiddag in Robs Grote Tuinverbouwing meer over de Japanse esdoorn. En over de rol van deze sierheester in de Japanse cultuur… daarover lees je meer in de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Meer informatie over Japanse esdoorns is ook de te vinden op de site van Appeltern. GroenVandaag bedankt Appeltern voor het gebruik van de drie onderstaande foto’s.