Regenwater – Vaak als het een poosje heel hard heeft geregend, denken we pas na over waar al het water vandaan komt en waarom het in de tuin blijft staan. Op het moment dat alle water weer is weggezakt, vergeten we het probleem en is het wachten op de volgende wolkbreuk met wateroverlast.

Dit artikel is verzorgd door De Tuinen van Appeltern

Tuinaanpassing

Het is helaas een gegeven dat ons klimaat zodanig is veranderd, dat we te maken hebben met extremere weersomstandigheden. Zomers kunnen heter en droger zijn; de winters zachter en vochtiger. En tussendoor zijn de buien heftiger qua wind, regen en onweer.
Het betekent dat we in onze tuinen gewoon meer rekening moeten houden met deze extremere omstandigheden. Te veel bestrating is ook om allerlei andere redenen uit den boze, maar om grip te houden op het regenwater al helemaal. Een vierkante meter beplanting bergt een hoeveelheid water; een vierkante meter bestrating doet dat helemaal niet. En als het niet regent, heeft de aangeplante vierkante meter waarschijnlijk nog vocht bewaard in de ondergrond, terwijl dat bij de bestrating normaal gesproken niet gebeurt.

waterberging

Hoog tijd om je regenwater te gaan sturen

We bedoelen dat je er rekening mee moet houden. Zorgen voor meer beplanting dan verharding is de hoofdlijn, maar daarnaast moet je er nog voor zorgen dat de voedingsbodem voor de planten voldoende water doorlatend is. Er mogen geen storende lagen voorkomen en hoe organischer hoe beter. Belangrijk is ook dat de borders lager liggen dan je straatwerk. Bovenkant grond zou standaard 5 cm lager moeten liggen dan bovenkant tegels of stenen. Hetzelfde geldt voor je gazon. Overigens begrijpen we best dat je in een tuin ook verharding nodig hebt. Je zou daarbij kunnen overwegen om een gedeelte, of gewoon het hele oppervlak, uit te voeren met halfverharding. Als je daar de juiste opbouw bij in acht neemt, is het waterdoorlatend.

regenwater

Waterberging

Een stap verder in de watersturing ga je met waterberging. Daarbij spaar je het regenwater voor momenten dat je het graag hebt. Dat kan op meerdere manieren tegenwoordig. Niet alle systemen zijn al even goed doordacht. Daarbij zijn ze ook nog redelijk duur. De meest eenvoudige versie is de ouderwetse regenton daar zou je voor de lol al eens gewoon mee kunnen beginnen. Een oplossing die ook tot de verbeelding spreekt zijn een soort van waterlinten die het water uit een lijngoot door absorptie ondergronds doorgeven.
Natuurlijk kun je het water ook bovengronds sturen. Met bijna onzichtbare lijngoten kun je het water sturen naar de hemelwaterafvoer of een wadi verderop in je tuin.

Meer weten over waterberging, lees dan ook dit artikel: Alles wat je moet weten over wateropvang in jouw tuin.

Tuinen 1 maart open

Op 1 maart openen de poorten van De Tuinen van Appeltern weer. Combineer een bezoek aan het park met een Cursus Tuingemak of Tuinontwerp.

Fotocredits bij dit artikel:

-foto 1: Leslie Joseph op Unsplash.
-foto 2: Rainer Gelhot op Unsplash.
-foto 3: Tuinen van Appletern.

Meer adviezen van de Tuinen van Appeltern

Kijk eens naar deze rubriek op GroenVandaag:

Appeltern