Geworteld in water – Van 1 februari t/m 28 maart 2023 is in de ‘etalageruit’ rondom de entree van de Hortus botanicus Leiden een vrolijke en inspirerende tentoonstelling te bewonderen van allerlei creatieve houders om avocadopitten in te kweken. Eerder was de tentoonstelling te zien in Arboretum Kalmthout in België, de Leidse Hortus mag de tentoonstelling belangeloos lenen.

Geworteld in water

De tentoonstelling is buiten het betaald gebied van de Hortus te zien en is een fijn rustpunt tijdens het bewandelen van de Singelpark route, die pal langs de entree van de Hortus loopt. Natuurlijk zijn wandelaars en passanten van harte welkom de Hortus te bezoeken of plaats te nemen in het Hortus Grand Café.

Avocado-plantjes kiemen

Het is een feest om de veelbelovende dikke zaden uit avocado’s te laten kiemen. Een bijzondere houder maakt het plezier van de eigen avocadoplantjes nog groter. Arboretum Kalmthout verzamelde allerlei houders voor avocadopitten, van stijlvol tot kleurig, van grappig tot gaaf, die te zien zijn in de tentoonstelling. De verzameling werd verrijkt met informatie over de geschiedenis van de hydrocultuur.

Hype

Kom de inventieve ontwerpen van kweekglaasjes en houdertjes voor bolgewassen, zaden en pitten bewonderen – en pithouders voor het opkweken van avocado’s in het bijzonder. Designers van over de hele wereld storten zich de laatste jaren op de avocadohype en ontwikkelen schaaltjes, vaasjes en andere pithoudertjes om een avocadoplantje op een originele manier groot te brengen. Hun ontwerpen zijn hier te zien, maar niet te koop. Met één uitzondering, in vele kleuren; hele mooie glazen voor avocadopitten, van het Engelse Ilex Studio, die verkrijgbaar zijn in de Hortuswinkel.

Doe het zelf

Een avocado laten kiemen is makkelijk en leuk. Je kunt de pit direct in een glas met water laten kiemen of de pit in een warme, vochtige en lichte omgeving plaatsen. Na verloop van tijd barst de pit open en komt het plantje tevoorschijn. Bekijk hier een video waarin Hoofd Horticultuur Rogier van Vugt stap voor stap uitlegt hoe je je eigen avocadoplant kunt kweken.

Waterjaar 2023

‘Geworteld in water’ is een activiteit in het kader van het jaarthema Water.

Meer over Hortus Leiden

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag over de beroemde Leidse Hortus.