HONSELERSDIJK – Dracaena snijgroen. Ik wil wat vertellen over Dracaena en temperatuur. Deze tropische plant wordt in huis en kantoor veelal gebruikt als potplant. Zelfs in plantenmuren.
 Het is een decoratieve en goede zuiveraar van de lucht. In alle opzichten goed voor ons binnenklimaat.

 Niet verwonderlijk dat de meeste mensen denken dat het snijgroen van deze exoot, voor arrangementen en boeketten, alleen geschikt is voor binnen.

Maar dat is niet zo.

 

dracaena agnes en ruud

 

Dracaena

Als snijgroen

De bloemist weet bij aanschaf dat dit exotische snijgroen niet in de koelruimte mag. En bij het verwerken van het snijgroen op kamertemperatuur komt dat allemaal goed. Er zijn wel meer tropische bloemsoorten die ook niet in de koeling bewaard kunnen worden.

Nu gebruiken wij ons Dragontree Dracaena snijgroen ook voor bruidsboeketten, afscheidsbloemen bij een begrafenis en in groter werk, zoals bij een bloemencorso. Gebruik voor buiten dus.
Hoe doet de bloemist dit dan, vraagt u zich wellicht af. Maakt die geen arrangementen voor buitengebruik?

Ja zeker wel! Dracaena snijgroen kan jaarrond gebruikt worden en gewoon met kou naar buiten.

 

dracaena agnes en ruud

 

Gewoon buiten

Dragontree snijgroen komt uit kassen waar het 20 tot 28 graden gewend is. Nooit in de volle zon, wel veel licht.
 De bloemist bewaart het Dracaena snijgroen op kamertemperatuur. Droog of op water. Vervolgens verwerkt hij of zij het in het bloemwerk wat besteld is.

 

dracaena agnes en ruud

 

Bloemwerk

Ongeacht de buitentemperatuur kan dit bloemwerk op een graf of in een bruidsboeket schitteren.

 Het Dracaena groen blijft net zo lang mooi als de andere bloemen in het arrangement. Want ook in afscheidsbloemen en een bruidsboeket zitten vaak bloemen die eveneens niet koel bewaard mogen worden.

Maar hoe blijven de dan mooi?

De truc is deze.

 

Vermijd temperatuurwisselingen

Als Dracaena, eenmaal verwerkt in een bloemwerk, de kou ingaat èn daar blijft, is dit oké.
 Temperatuurwisselingen, daar kan het snijgroen niet tegen. Dan zie je binnen enkele dagen schade en worden de bladeren bruin en ten slotte zwart.
Ik heb het nu alleen over ons eigen Dragontree snijgroen. Hoe het met alle tropische bloemen zit, kan ik niet met zekerheid zeggen. Dat kan de bloemist.

 

dracaena bianca vreugdenhil

Bloemstylist Bianca Vreugdenhil

 

De  foto’s van de bloemstukken bij dit artikel zijn het prachtige werk wat bloemstyliste Bianca Vreugdenhil maakte met Dracaena White Jewel en andere soortjes. Zij werkt regelmatig met Dracaena.

 

Goed in de kou

Op de vraag: Blijft het tropische Dracaena goed in de kou? is het antwoord dus: JA.

Het snijgroen kan best tegen een beetje koud. Het gaat pas fout als er te grote temperatuursverschillen zijn. Van warm naar koud of van koud naar warm. Dat is niet goed, daar kan dit snijgroen niet tegen.

 

TIP: Dracaena nooit koel bewaren, maar op kamertemperatuur. En als het daarna in koudere temperaturen komt, moet je het daar laten. Dan kan er niets gebeuren en kan je er wel 10 dagen van genieten.

 

Tot de volgende keer.

 

dracaena agnes en ruud

Agnes en Ruud

 

Agnes Scheffers – Van der Linden

Agnes Scheffers-Van der Linden runt samen met haar man Ruud Dracaenakwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Agnes schreef meer columns voor GroenVandaag. Klik voor haar artikelen op Agnes.