AALSMEER – Trosroos Giselle. Kwekerij Semp Trosrozen in Kudelstaart is een specialistisch bedrijf dat momenteel vijftien soorten trosrozen kweekt. Iedere roos heeft zijn eigen teeltwijze. De ene soort heeft veel blad nodig om mooie knoppen te produceren, terwijl een andere soort met minder tevreden is. Ook qua voeding en belichting zijn er verschillende wensen. En ieder jaar komen er weer nieuwe soorten bij die hun plekje op de markt moeten vinden.

Door Florapodium
Aalsmeer

 

giselle, trosroos

 

Trosroos Giselle

Kwekerij Semp

Een van de vijftien soorten die Semp teelt is Giselle. Een mooie volle roze trosroos. Giselle is bijzonder vanwege de dieproze kleur, dikke steel en de vele knoppen. Ideaal om te gebruiken in een boeket, om een krans mee op te steken en in bruidswerk.
Volgens Ger Semp is dit een gewas met veel energie. Dat kan je ook gelijk zien in de kas, omdat Giselle hoog boven de andere soorten uitsteekt. “Daar krijg ik ook energie van”.

 

 

Veel water nodig

Een trosroos heeft veel water nodig. Zowel tijdens de groei als op de vaas. Als je een steel doormidden breekt en hij is van binnen goed vochtig, dan heeft de roos voldoende water gehad. Uit het buitenlandse geïmporteerde rozen liggen soms drie dagen droog. Dit komt de kwaliteit niet altijd ten goede. De Nederlandse roos kan hier onderscheid maken in kwaliteit, doordat de bloem een kort transport kent en tijdens dit proces altijd op water staat. Hierdoor is de roos vaak langer houdbaar.
Toch worden er steeds minder rozen in Nederland gekweekt. De concurrentie uit het buitenland stijgt en veel Nederlandse rozenkwekers zijn activiteiten in Afrika gestart. Of Ecuador.

 

giselle, trosroos

 

Winter

De teelt van Nederlandse roos heeft het in de winter over het algemeen moeilijk. Er is maar weinig licht en warmte om de roos te laten groeien. Sommige kwekers kiezen er daarom voor om extra te belichten en te stoken. Omdat de productie minder is en de energiekosten hoog zijn, is het telen in de winter een kostbaar proces.
Deze extra kosten zullen goedgemaakt moeten worden met de productie in de zomer. De productie ligt dan vele malen hoger, evenals de vraag, en de kosten zijn lager. De zomer is ook het trouwseizoen, een bijkomende voordeel.

 

giselle, trosroos

 

Duurzaamheid

Rozen zijn erg gevoelig voor ziektes. Veel rozenkwekers voelen daarbij de duurzaamheidsdruk. Semp maakt gebruik van biologische bestrijding. Op deze manier proberen zij het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Ook wordt het water gerecirculeerd met behulp van een UV ontsmetter. Door middel van licht worden de bacteriën uit het water gehaald.

 

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.
Zie hier voor meer informatie over Kwekerij G. Semp.
Meer foto’s van Roos Giselle, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.