Tuinhuis aanschaffen – Het klinkt misschien onlogisch, maar een tuinhuis aanschaffen in de winterperiode is zo gek nog niet. Ten eerste kun je er even de tijd voor nemen. Een tuinhuis behoort tenslotte tot de grotere uitgaven. Verstandig om daar wat langer bij stil te staan. Bovendien wil je graag dat het huisje een tijdje meegaat. Een doordachte aanpak kan dus geen kwaad.
Ten tweede, de tuin is nu in rust. Dat maakt het kiezen van een geschikte plek en het plaatsen zelf wat gemakkelijker. En het huisje staat als de periode aanbreekt waarin je van je tuin wil genieten.

Tuinhuis aanschaffen

Voor elke wens

Nog belangrijker dan het moment van aanschaf is de beslissing die hieraan vooraf gaat. Waarvoor wil je een tuinhuisje gebruiken? Je hebt riante die gebruikt worden als werkruimte voor de zomer. Of het geven van workshop. Er zijn zelfs tuinhuisjes die fungeren als winkeltje waar je van alles kan kopen. Groene dingen, zoals zaden en planten en aanverwante zaken zoals bijenhotels en vogelhuisjes. Echt het bestaat.
Maar je hebt natuurlijk ook tuinhuizen die dienst doen als opslagruimte. Van het stallen van fietsen en tuinmeubilair tot het opbergen van gereedschap en potterie.

Wil je blokhutten in prachtige tuinsettings zien, bezoek dan eens de Tuinen van Appeltern. Inspiratie volop. Trek er gerust een dagje voor uit.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
tuinhuisjes

Welk tuinhuis je ook kiest, op deze zaken moet je letten

1- Dikte van het hout

Ga je voor fijntjes of robuust?

2- Kwaliteit van het hout

Veel tuinhuisjes zijn gemaakt van vurenhout. Maar informeer of dit hout is teruggedroogd. Dit zorgt voor minder werking. Het is natuurlijk niet prettig als wanden, vloeren en deuren door vocht kromtrekken.

3- Onderhoud

Tegen vocht kun je tuinhuisjes beschermen. Je kunt kiezen voor voorbehandelde, bijvoorbeeld geïmpregneerde tuinhuisjes, maar ook voor onbehandeld hout dat je in de door jouw gewenste kleur beitst. Kwaliteit van ramen en deuren

4- Kijk naar het hang en sluitwerk

Niets vervelender dan deuren en ramen die niet meer sluiten of nauwelijks open te krijgen zijn.

TIP: sommige aanbieders hebben een handig checklist voor het kopen van een tuinhuis. Schroom niet om die te gebruiken.

Eigen ontwerp

Wie voor apart gaat kan zelfs zijn eigen tuinhuis ontwerpen. Er zijn bedrijven die via hun website 3D-technieken aanbieden waarmee je precies dat tuinhuis maakt, wat je wil hebben, tot en met de afwerking. En als je dan zo ver bent en het nieuwe tuinhuis staat na enig wikken en wegen, ontwerpen en bouwen, denk dan ook aan het groen. In een mooi groen decor komt een tuinhuis veel beter tot zijn recht.

Foto-credits
Intro-foto: Tuinen van Appeltern
Foto verlicht tuinhuis: Lugarde

Nog meer Tuininspiratie

Lees dan ook de artikelen op GroenVandaag in de rubriek Appeltern.