Unieke bloemenpracht – In het voorjaar wordt het Frans Hals Museum traditiegetrouw omgetoverd in een grote bloemenpracht. Van 30 maart tot en met 13 mei 2018 zijn de zalen en gangen van het museum versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst in bijzondere (tulpen)vazen uit de museumcollectie en in nieuwe ontwerpen.

Unieke bloemenpracht

Studenten van de Rietveld Academie (afdeling Keramiek) ontwerpen speciaal voor deze tentoonstelling nieuwe vazen geïnspireerd op het thema ‘huwelijk’. Dit jaar wordt het jaarlijkse bloemenproject Tulpomania aangevuld met een buitenproject van kunstenaar Birthe Leemeijer onder de noemer Onbegrensde tuinen.

Frans Hals bloemenpracht

Vaas China Berchem. Foto Gertjan van Rooij

Onbegrensde tuinen

Het Oudemannenhuis waarin het Frans Hals Museum is gevestigd, leent zich met de historische hof bij uitstek voor nog meer bloemenpracht. Kunstenaar Birthe Leemeijer (Amsterdam, 1972) kijkt met haar project Onbegrensde tuinen op een nieuwe manier naar de Nederlandse bloembollencultuur.

Tulpenbolletjes

Onbegrensde tuinen bestaan sinds 2013, toen Leemeijer begon met het planten van wilde tulpenbolletjes op allerlei onverwachte plekken in Nederland. Zo creëert ze letterlijk een onbegrensde tuin, die zich in 2018 uitstrekt naar de binnentuin van het Frans Hals Museum.
Het project is ontstaan in samenwerking met onder andere hedendaagse tulpenjager en -verzamelaar Erik Breed en wordt in deze tentoonstelling aangevuld met werken van kunstenaar Berend Strik.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Westfries Museum presenteert Indische Pracht

Gerrit Rietveld Academie

Onder begeleiding van Hans van Bentem en met het thema ‘huwelijk’ als inspiratiebron ontwerpen ook dit jaar studenten vazen voor deze tentoonstelling. Het ‘huwelijk’ symboliseert de fusie tussen het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem en vindt plaats op 29 maart 2018. Verder zijn er werken te zien van schilders uit de Gouden Eeuw die zich lieten inspireren door bloemen en de tulpengekte.

voorjaarsbloemen op de vaas

Foto Inga Powilleit

Tulpomania

De presentatie Museum in bloei maakt deel uit van een samenwerking tussen het Frans Hals Museum, de Keukenhof, de Jopenkerk en Haarlem Marketing. Gezamenlijk nemen zij de bezoeker mee op een Tulpomania tour door Haarlem en het lentepark de Keukenhof waarbij de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw weer tot leven komt.

met magnolia

Vaas Babs Haenen. Foto Inga Powilleit

Rendez-vous met Frans Hals

Gelijktijdig in het Frans Hals Museum Rendez-vous met Frans Hals. Met het tentoonstellingsprogramma van 2018 stelt het Frans Hals Museum zijn ‘huismeester’ en Godfather Frans Hals op allerlei manieren centraal. Na het ‘huwelijk’ is in het voorjaar op beide locaties van het vernieuwde Frans Hals Museum, Hof en Hal, te zien hoe kunstenaars van nu en 21ste-eeuwse Oude Meester-kenners kijken naar de portretten en genrestukken van Frans Hals. Kunstenaars als Michael Borremans, Jasper Hagenaar en Anton Henning, Nedko Solakov, Shezad Dawood en Nina Katchadourian geven hieraan eigenzinnige interpretaties in woord, beeld en geluid in de tentoonstelling Rendez-vous met Frans Hals.
Deze is te zien vanaf 30 maart en loopt door tot en met 30 september. De tentoonstelling toont ontmoetingen tussen originele en fictieve schilderijen van Frans Hals en interpretaties van hedendaagse kunstkenners en kunstenaars.

Zie grote foto boven: René Gerritsen – De Regenten van het St. Elisabeths Gasthuis (1641)

Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem

Meer kunst en uitjes

Zie de rubriek Uitjes op GroenVandaag.