Comfortabele warmte – Waar doe je goed aan? Nu de energierekening zo extreem hoog oploopt, worden in Nederland massaal huizen geïsoleerd. We stoppen alle kieren en gaten zorgvuldig dicht om maar zoveel mogelijk warmte binnen te houden deze winter, want warmte is peperduur geworden.

Comfortabele warmte

Frisse lucht

Maar hebben we ook niet geleerd, zeker in vorige winters met corona, dat we vooral goed moeten ventileren? Niet alleen om corona of griep te voorkomen, maar omdat frisse lucht sowieso goed is voor ons. Want dat onze lucht binnenshuis vol chemische stoffen zit die schadelijk zijn, dat is toch wel bekend.

Wtw filters kunnen de oplossing bieden. Maar lees eerst even dit artikel, want je kan nog meer doen.

Gezondheid

Op haar site meldt Milieu Centraal dat ventileren goed is voor onze gezondheid, maar dat in veel huizen dit niet het geval is. In 1 van de 10 woningen zit schimmel en in veel huizen hangt binnen meer fijnstof dan buiten. Binnenshuis vervuilde lucht? Dat klinkt raar, maar niet als je de oorzaken kent. We ademen, koken, douchen, werken, roken misschien zelfs binnen en sommige van onze spullen stoten afvalstoffen uit. Gevolg vuile lucht die schadelijk is voor ons. Zeker voor wie al last heeft van neus, longen of luchtwegen.

Houtkachels

En wat gebeurt er als straks als tijdens koude dagen houtkachels branden? Dat kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid. Ventileren is dus noodzaak. Er moet voortdurend verse lucht je huis binnenstromen. En ja, dat vraagt om wat beleid wil je de comfortabele warmte niet kwijt raken. Wat kan je doen?

comfortabele warmte

foto, Tim Bish, op Unsplash

Vormen van ventileren

1- Luchten
Deuren en ramen tegen elkaar open zetten, maar dan wel met de thermostaat naar beneden.
2- Handmatig ventileren
Ventilatieroosters open en dicht zetten naar behoefte.
3- Mechanisch ventileren
Dergelijk systeem kan continu draaien, onderhoud daargelaten.

Mechanische ventilatie is ideaal voor het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Gebruikte lucht wordt uit het huis gezogen. Gelijktijdig wordt frisse buitenlucht naar binnen geblazen. De warmte afkomstig van de gebruikte uit het huis gezogen lucht, wordt via een warmtewisselaar overgebracht op de frisse, naar binnen geblazen buitenlucht. De warmte in de woning gaat dus niet naar buiten maar wordt hergebruikt. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing en een prettig binnenklimaat, zonder koude tocht of voelbare luchtstromen.

calathea luchtzuiverend

luchtzuiverende calathea’s

Luchtzuiverende planten

Er is nog een manier om binnenlucht te zuiveren. Met planten. De aanwezigheid van luchtzuiverende planten zorgt voor gezonder en prettiger wonen en voor meer welzijn. Hoe zit dat?
Elke plant produceert in een bepaalde mate zuurstof, maar niet veel planten hebben luchtzuiverende eigenschappen die ervoor zorgen dat:
1- Schadelijke gassen geneutraliseerd worden door deze op te nemen en af te breken.
2- De luchtvochtigheid verbetert door het regulerende verdampingsproces.
3- De lucht gezonder gemaakt wordt door effectief CO2 om te zetten in zuurstof.

Genoeg om over na te denken dus. Dit artikel heeft je op weg willen helpen hoe je huis warm en fris te houden tegelijkertijd.

fotocredits
-introfoto, Mikhail Vasilyev, op Unsplash