Je onkruid – Onkruid blijft voor veel tuiniers lastig om mee om te gaan. Voor velen is het zelfs een reden om helemaal niet aan een tuin te beginnen of het onderhoudswerk compleet uit te besteden. Anderen zijn in de weer met allerlei onorthodoxe middelen als gif en branders om zoveel mogelijk van het oprukkende onkruid de baas te worden.

Je onkruid

Bekijk het eens van de andere kant

Onkruid hoort er gewoon bij in je tuin. Elk plantje wat spontaan opschiet in je tuin heeft een functie, ook al zou je dat niet zeggen en groeit het voor jou op de verkeerde plek. Het onkruid is een graadmeter van je voedingstoestand in de grond. Bepaalde soorten groeien als de bodem stikstofrijk is of juist heel kalkrijk. Onkruid zorgt er ook voor dat bepaalde te korten worden aangevuld en overschotten worden opgebruikt. Natuurlijk duurt dat proces wel een poosje en we begrijpen ook, dat je liever geen brandnetels (stikstofruimers) ziet dan wel. Toch zouden we onkruid wat meer een plaatsje moeten gunnen, ook al vanwege de biodiversiteit.

Wegplukken voordat het gaat zaaien en gedijen

Dat is wat we steeds zeggen; zorg dat je het onkruid hebt uitgeplukt voordat het gaat zaaien. Zolang je nog geen bloemen ziet is er nog tijd. Een distel zaait pas als hij in bloei staat. Hetzelfde geldt voor paardenbloemen en perzikkruid. Het meeste onkruid zijn overigens ondergrondse woekeraars. Ze groeien in de breedte en kunnen binnen no time een hele border volgroeien. Een brandnetel is zo’n woekeraar, maar ook de klaver kan er wat van. Toch geldt ook voor de wortelaars; er is bijna altijd nog wat tijd. Je hoeft echt niet meteen in actie te komen als je zo’n niet zelf geplant plantje ziet groeien.

werk samen met je onkruid

Foto: Crystal Jo, op Unsplash.

Niet alles hoeft vandaag en niet alles moet

Je begrijpt al waar we heen willen. Als tuinier moet je samen optrekken met je tuin en je onkruid. Belangrijk bij alles is en blijft, dat je tuin niet meer zorgtijd van je vraagt dan je dat je er zelf aan wilt besteden. Je moet tijdens je werk een inschatting maken over hoe belangrijk het is dat het al het aanwezige onkruid meteen weghaalt of dat het ook nog wel een paar dagen of een week kan wachten.
Als je op een dag maar twee uurtjes wilt werken, dan zal er iets moeten wachten. Dat kan ook het graskantje zijn of een uitgezaaide Prikneus. Doseer je tijd en wordt gewoon een stukje nonchalanter zonder dat het uit de hand loopt. Alle onkruid hoeft overigens ook niet meteen weg. Een ingewaaide Fluitenkruid staat best vrolijk en ook het mos tussen je stenen is decoratiever dan een voegmiddel.
Hoe meer je samen optrekt met je tuin, des te prettiger wordt het werk. Je zult zien dat je straks het onkruid zelfs gaat waarderen.

Kijk voor meer info op de website www.appeltern.nl.nl bij ALLES OVER ONKRUID https://appeltern.nl/nl/tuinadvies/tuinieren/alles_over_onkruid.

Nog meer over Appeltern

GroenVandaag werkt samen met de Tuinen van Appeltern of Appeltern Adventure Gardens.  Lees de artikelen die Appeltern op onze site heeft gepubliceerd.