ENSCHEDE – Tijd voor de ijsvrijhouder. De winter staat voor de deur en de dagen worden al kouder. We hebben inmiddels ook al wat vorst gehad. Er ligt een vlies van ijs over de meeste vijver. De vissen zijn minder actief door de lage temperatuur en deze hoeft u dus ook niet meer zo vaak te voeren. Maar zorg ervoor dat het vijverwater niet verzuurt, want dat is wel slecht voor de vissen.

Door vijverspecialist Velda
Dit is een update van een eerder artikel.

Als het goed is, heeft u netjes alles waterplanten gesnoeid en in principe hoeft u daarnaast in de winter nauwelijks onderhoud te plegen aan de vijver.

ijsvrijhouder-Pond-Heater-Velda

 

IJsvrijhouder

Vijver ijsvrij

Het is echter wel heel belangrijk dat u een deel van de vijver in de winter ijsvrij houdt. Dit omdat de bio-gassen die afkomstig zijn uit de vijver, de kans moeten hebben om te ontsnappen. Om ervoor te zorgen dat uw vijver niet dichtvriest heeft Velda een speciale ijsvrijhouder ontwikkeld.

 

Het dichtvriezen van de vijver is op zich geen probleem. Het openhouden van de vijver is noodzakelijk om kwalijke gassen zoals CO2 te laten ontsnappen.

 

3 in 1

Deze Velda Pond Heater zorgt niet alleen voor het ijsvrij houden van de vijver, maar geeft ook zuurstof af. Daarnaast verwarmt deze Pond Heater de vijver ook iets wat ervoor zorgt dat de ontwikkeling van micro-organismen wordt gestimuleerd. Deze heater is dus eigenlijk een 3 in 1. De heater is te verkrijgen bij alle verschillende tuincentra en natuurlijk ook online.

De voordelen van de ijsvrijhouder

1- Zuurstofvoorziening
2- Schadelijke gassen verdwijnen
3-Ontwikkeling micro-organismen
Zie voor voor meer informatie over Etalage van GroenVandaag.

Niet hakken!

Mocht uw vijver toch helemaal zijn dichtgevroren, geen paniek. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om een wak te krijgen. Het allerbelangrijkste is dat u geen wak gaat hakken! Door de trillingen is het mogelijk dat de vijverconstructie beschadigd. Daarnaast kunnen de vissen stress ervaren en hierdoor overlijden. Gooi langzaam wat lauw water over het ijs waardoor er een gat ontstaat. Een andere optie is om een pan met heet water op het ijs te zetten waardoor hij er langzaam doorheen smelt. Kijk uiteraard wel uit dat de pan niet volledig in het water naar de bodem zakt.

Verder gewoon genieten van een mooie wintertuin en vergeet geen prachtige foto’s te maken!

Op GroenVandaag zal vijverspecialist Velda komend jaar met regelmaat vertellen over de vijver en het vijverleven. De informatie is er op gericht om u zo optimaal mogelijk te laten genieten van het waterleven in de tuin.
Voor meer informatie over de vijver en het vijverleven zie Velda.