ZUNDERT – In Zundert strijden twintig buurtschappen in het weekend van 4 en 5 september met elkaar om de ereprijs voor de mooiste corsowagen. Het corso is niet-commercieel en het organiseren van het evenement, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. Het corso bestaat sinds 1936 en heeft een rijke geschiedenis, vol folklore en sterke verhalen.
 

Zundert jubelt

Dahlia’s
De corsowagens worden gebouwd gedurende de zomermaanden. Daarnaast kweken de buurtschappen zelf dahlia’s voor de wagens. Het aanbrengen van de dahlia’s gebeurt in het laatste, hectische weekend direct voor het corso. De bloemen blijven immers maar een paar dagen goed. Per buurtschap werken honderden mensen om de monsterklus te klaren.

Zundert leeft voor het corso. Duizenden vrijwilligers hebben het corso als hun levenswijze en spenderen hun zomervakantie om de schitterende dahliareuzen op tijd en zo goed mogelijk af te krijgen.

Jubel
Bouwers en ontwerpers gaan in een sympathieke competitie met elkaar de strijd aan. Het wedstrijdelement is niet meer weg te denken uit het corso. De corso-stoet trekt door Zundert op de eerste zondag van september. Het is een dag vol vermoeidheid van het zware weekend, en vol spanning en emotie want nog tijdens de stoet wordt de uitslag bekendgemaakt.

Alleen de winnende wagen mag stoppen op de Markt voor de hoofdtribune. Dat moment is de climax van het corso, de ‘Zundertse jubel’ waarin de bouwers van de winnende buurtschap in een vreugde-uitbarsting hun overwinning vieren.

Meer informatie zie www.corsozundert.nl