Zo vergroen je de tuin – We moeten onze tuinen vergroenen, vindt de gemeente. Maar hoe pak je dat aan? En wat nu als tuinieren niet je hobby is? Dan is zo’n groene tuin misschien wel leuk bedacht, maar het levert vaak ook meer werk op. Je kunt een hoveniersbedrijf inhuren, maar niet iedereen heeft daar het budget voor. Met deze slimme tips kun je toch iets doen om je tuin milieuvriendelijk te maken zonder dat je voortaan al je vrije tijd erin moet steken om alles bij te houden. Een groene tuin geeft ook verkoeling, wat zeer welkom kan zijn op warme zomerdagen waarop de temperatuur oploopt tot boven de 30 graden.

Zo vergroen je de tuin

Kies voor vaste planten

Vaste planten kunnen over het algemeen prima voor zichzelf zorgen. Er zijn soorten die niet hard groeien en die je dus ook niet om de zoveel tijd hoeft te snoeien. Dat geldt ook voor hagen. Sommige groeien hard, maar er zijn er ook die aanzienlijk minder haast hebben. Als je kiest voor bloeiende vaste planten, dan is het wel aan te raden om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo zorg je ervoor dat de plant zijn energie daar niet aan verspilt. Kies je voor eenjarige plantjes, dan kun je die vanaf mei in de volle grond of in plantenbakken zetten. Als je ze een beetje goed verzorgt en extra water geeft bij langdurige droogte dan kunnen ze wel tot september bloeien.

Zo vergroen je de tuin bij je huis

Houtlook regenton, 500 liter.

Minder tegels betekent minder kans op overstroming

Je doet het niet alleen voor het milieu, je tuin groener maken. Als je minder bestrating in je tuin hebt, kan het regenwater makkelijker weg. De kans dat de boel blank komt te staan na een hoosbui is daarmee een stuk kleiner. Plaats een regenton om hemelwater op te vangen. Je kunt dit gebruiken om de planten in je tuin water te geven. Er komen overigens ook steeds meer woningen die een ondergrondse tank voor regenwater hebben. Deze is aangesloten op het toilet en soms wordt het water ook gebruikt om de wasmachine te laten draaien. Je kunt de stroken grond waar je tegels hebt weggehaald beplanten met bodembedekkers. Ook dit zijn makkelijke planten die niet heel veel onderhoud nodig hebben. Doordat ze snel groeien heb je ook minder kans op veel onkruid.

Een paradijs voor vogels en insecten

Als je meer groen in de tuin hebt, dan trekt dat insecten en vogels aan. Bijen en vlinders doen zich te goed aan honing en stuifmeel. Vogels op hun beurt voeden zichzelf en hun jongen met rupsen. Natuurlijk kun je ook een voederplankje maken voor de vogels met zaden waar ze zich tegoed aan kunnen doen. Of hang een insectenhotel op aan de gevel waar kleine diertjes hun intrek kunnen nemen. Oh ja, en het water uit de regenton van Voertonnen is ook geschikt voor een vogelbadje in de zomer of een schaaltje water voor dorstige egeltjes.

Fotocredits introfoto: Chris van de Ridder, op Unsplash.