Creëer een groene tuin – Een groene tuin oogt altijd fris en fleurig. Bovendien kan het ook zijn dat je vrolijk wordt van een groene tuin. Het is dan ook logisch dat jij ervoor wil zorgen dat jouw tuin altijd groen blijft. Denk daarbij aan de planten, maar ook de insecten die je kunt aantrekken. Zo ontstaat er ook nog eens een levendige tuin! Hoe je een groene tuin kunt creëren, zetten we hieronder voor je op een rij in een aantal tips.

Creëer een groene tuin met deze tips

Tip 1. Gras

Een groene tuin begint met het aanleggen van een mooie grasmat. Toch vergt een echte grasmat aardig wat onderhoud van je: zo moet je het maaien, verticuteren en je moet het zo af en toe bemesten. Een gazon kan bovendien ook geel worden en gaten krijgen. Als je geen zin hebt om onderhoud te plegen aan jouw gazon, kun je natuurlijk ook kiezen voor een altijd groene optie: kunstgras. Kunstgras is altijd mooi groen, je hoeft er geen onderhoud aan te plegen en bovendien kan kunstgras tegenwoordig heel realistisch lijken. Goedkoop kunstgras is dus een goede optie dus als je een groene tuin wil creëren, zonder hier al te veel onderhoud aan te moeten uitvoeren. Wil je in jouw tuin kunstgras aanleggen? Dan kun je op zoek gaan naar een locatie waar dat kan. Er zit altijd wel een vestiging bij jou in de buurt waar je kunstgras kunt aanschaffen, zoek bijvoorbeeld eens op kunstgras Genemuiden.

Tip 2. Groenblijvende planten

Daarnaast is het ook een tip om te kiezen voor groenblijvende planten. Groenblijvende planten blijven, zoals de naam al doet vermoeden, groen. Een aantal voorbeelden van groenblijvende planten zijn bijvoorbeeld de klimop, taxus of de verschillende grassoorten. Door deze groenblijvende planten in jouw tuin te zetten, zorg je ervoor dat je het hele jaar door kunt genieten van een groene tuin. Bovendien blijft de tuin met groenblijvende planten het hele jaar door mooi vol, wat natuurlijk ook weer een mooi aanzicht levert.

tuinvlindertelling

kies planten in je tuin die goed zijn voor vlinders

Tip 3. Trek dieren aan, zoals vlinders

Als er wordt gesproken over een groene tuin, kun je het woord ‘groen’ op verschillende manieren opvatten. Zo kan ermee worden bedoeld dat er genoeg planten in de tuin staan, maar een groene tuin kan natuurlijk ook betekenen dat er veel dieren in de tuin worden aangetrokken. Je kunt op verschillende manieren dieren aantrekken in de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde planten in de tuin zetten die dieren aantrekken. Planten waar veel dieren op afkomen, zijn bijvoorbeeld de vlinderstruik en de zonnehoed. Deze planten zijn namelijk geliefd bij vlinders en bijen.

Tip 4. Zo min mogelijk tegels

Een tuin kan volledig naar jouw wensen worden ingedeeld. De een kiest voor een onderhoudsvriendelijke tuin met veel tegels, de ander kiest voor een levendige tuin met veel planten. Als je graag een groene tuin wil creëren, past die laatste optie daar het beste bij.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Ben: Vind je tuingeluk in de tuinen van Appeltern

Creëer een groene tuin! Een tuin met veel tegels is namelijk niet groen, maar is daarnaast ook niet echt milieuvriendelijk. Een tuin met veel tegels wordt namelijk gauw warm, wat natuurlijk niet goed is voor de aarde. Daarnaast zal een tuin vol tegels ook niet aantrekkelijk zijn voor dieren – om voort te borduren op het vorige punt, aangezien de dieren hier natuurlijk niets te zoeken hebben. Hier is geen voedsel te vinden, maar ook geen schuilplaats. Voor een groene tuin is het dus belangrijk om zo min mogelijk tegels te plaatsen, zodat je én kunt genieten van een groene tuin én het milieu een handje kunt helpen. Wel kun je natuurlijk kiezen voor wat tegels als looppad of als terras, maar de rest van de tuin kun je dan bijvoorbeeld aankleden met borders of met gras zoals jij dat wil.

Fotocredits introfoto: Daniyal Ghanavati, op Pexels.