Een echte groene tuin – Planten maken je tuin levendig, klimaatbestendig én rustgevend. Een groene tuin is een heerlijke buitenruimte om volop van te genieten. Vergroenen kun je groots en klein aanpakken. Vervang een tegel door een plant en je tuin komt al tot leven. Met een mix van bloeiende vaste planten kun je ook volop vlinders en bijen verwachten. Prachtig om te zien én goed voor de biodiversiteit in je buurt. Wil je weten welke vaste planten passen in jouw tuin, lees dan verder en kijk eens op perennialpower.

Een echte groene tuin

aster – helleborus – polystichum

Lekker fris

Planten zorgen voor verkoeling op zomerse dagen, door schaduwwerking en verdamping via de bladeren. Daar kan geen parasol tegenop! Valt er een keer een flinke plensbui, dan is een echte groene tuin ook erg fijn. Planten houden het regenwater deels vast. Daarnaast kan het water tussen de planten rustig de grond inzakken, waardoor je geen wateroverlast hebt. Een echte groene tuin is dus ook klimaatbestendig!

geranium – leptinella -agastache

Geen stress

Je hebt het vast wel eens ervaren: groen geeft ook rust. Alleen al kijken naar groen heeft een stressverlagende werking. Ook natuurlijke geluiden, zoals het geritsel van bladeren en grassen, zorgen voor ontspanning. Met de geur van lavendel (Lavandula) maak je je relaxte buitenruimte compleet.

nepeta – verbena – achillea

Tips & ideeën

  • Er is altijd ruimte voor groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuin met kruipend zenegroen (Ajuga), klokjesbloem (Campanula), purperklokje (Heuchera) en vaste siergrassen. Of plant kruidenplanten in potten en bakken.
  • Met wintergroene vaste planten is je tuin jaarrond mooi groen, denk aan maagdenpalm (Vinca minor), dikkemanskruid (Pachysandra), varens, andoorn (Stachys) en vlambloem (Phlox subulata).
  • Zie je graag vogels in je tuin? Dan is vergroenen ook een goed idee. Vogels scharrelen graag tussen de planten op zoek naar voedsel. Met een vogeldrinkschaal erbij maak je van je tuin een echt vogelparadijs.