OEGSTGEEST – Grootouderdag is een speciale feestdag die in meerdere landen in de wereld wordt gevierd om de grootouders te eren en in het zonnetje te zetten. In Nederland wordt Grootouderdag dit jaar op 1 oktober gevierd. Dat is eigenlijk een dag eerder dan normaal. Dit is op verzoek van vele verzorgingstehuizen.

Grootouderdag

1 oktober grootouderdag

 

”In Nederland werd de dag afgelopen jaar gevierd op 2 oktober. Het viel toen op een zondag. Hier hebben we heel veel positieve reacties op gehad, omdat zondag een goede dag is om opa en/of oma te bezoeken. Een doordeweekse dag is wat dat betreft lastiger. Vandaar dat we besloten hebben om Grootouderdag nu te vieren op de eerste zondag in oktober.” Dat zegt Charles Lansdorp, bloemenambassadeur in voor Nederland in Italië, waar de feestdag Festa dei Nonni heet. Lansdorp is de drijvende kracht achter de feestdag.

Grootouderdag

 

 

 

 

Week tegen eenzaamheid
Lansdorp: ”Zondag 1 oktober is in Nederland tevens de laatste dag van de week tegen eenzaamheid. Het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk voorkomt eenzaamheid op latere leeftijd. De relatie tussen de grootouders en de kleinkinderen speelt hierin een belangrijke rol. Daar past Grootouderdag perfect in.”

Internationaal
Grootouderdag is een initiatief uit de bloemensector. De eerste viering was in 1998, maar in het buitenland bestaat de feestdag al veel langer. In Amerika bijvoorbeeld al sinds 1978. Daar wordt de dag gevierd op de 1e zondag in de maand september. In Frankrijk hebben de grootmoeders een speciale feestdag op 8 maart en de grootvaders de 1e zondag in oktober. In het Verenigd Koninkrijk wordt het gevierd op de 1e zondag in oktober en in Italië, Spanje, Tsjechië en Slovenië op 2 oktober.

Kijk ook eens op de facebook-pagina van Grootouderdag.