Grootouderdag 2023 – Tijdens de Week tegen Eenzaamheid, van 28 september tot en met 4 oktober 2023, staan ontmoeting en verbinding centraal. Als onderdeel van deze week wordt op zondag 1 oktober Grootouderdag gevierd. Een bloemrijke dag om extra aandacht te geven aan alle opa’s en oma’s in Nederland en generaties met elkaar te verbinden. Gerda Lenten Havertong is benoemd tot ambassadeur van Grootouderdag.

Grootouderdag 2023

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ambassadeur

Theatermaker Gerda Lenten Havertong ondersteunt Grootouderdag: “Het is essentieel dat jong en oud naar elkaar omzien. We kunnen kinderen zoveel meegeven en leren. Andersom ontvangen we er ook veel voor terug. Met het verbinden van generaties kunnen we de wereld weer socialer en mooier maken. Ik nodig iedere en uit om in actie te komen!” Gerda Lenten Havertong is onder meer te horen in de animatievideo die speciaal voor Grootouderdag is gemaakt.

grootouderdag 2023, 1 oktober

Bloemrijke activiteiten

In aanloop naar 1 oktober worden diverse fleurige activiteiten met en voor kinderen en ouderen georganiseerd. Onder meer BSO’s, verzorgingshuizen en een festival in Almere. Bij woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer vindt op donderdag 28 september de aftrap plaats en bij Partou Kinderopvang, een landelijke organisatie met zo’n 700 vestigingen, gaan kinderen bloemdecoraties maken voor opa’s en oma’s. De bloemen voor de actie, onder andere kleurrijke trosrozen, worden belangeloos ter beschikking gesteld door kwekers van World of Sprayroses. Ook Willemsen Bloemen uit Apeldoorn, Coloriginz uit de Kwakel, Oasis en Chrysal ondersteunen de bloem workshops.

Oorsprong

Grootouderdag is een feestelijke dag van verbinding tussen generaties en vindt zijn oorsprong in Italië. Initiatiefnemer Charles Lansdorp: “De basis werd gelegd in Italië in 1997 met een educatief bloemenproject op basisscholen met onder meer een teken- en gedichtenwedstrijd voor kinderen gericht op grootouders. Dat bleek zo’n succes dat het uitgroeide tot een speciale dag voor opa’s en oma’s. In 2005 is Grootouderdag (Festa dei Nonni) officieel erkend door het Italiaanse parlement.”

Tegen eenzaamheid

Grootouderdag wordt gevierd in de ‘Week tegen Eenzaamheid’, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De stichting Grootouderdag is aangesloten bij de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid waarbij bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen de handen ineen slaan om eenzaamheid onder ouderen te verm inderen.

Meer informatie is te vinden op www.eentegeneenzaamheid.nl en www.grootouderdag.com.

Voorgaande edities van Grootouderdag

Lees verder op GroenVandaag.