Vergeten tuinseizoen. Het najaar is onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Stichting Steenbreek en NL Greenlabel willen in samenwerking met Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen uitroepen. GroenVandaag sluit zich hier graag bij aan.
Vergeten tuinseizoen
Benut de herfst
In de tuinsector is de afgelopen 30 jaar de focus om diverse redenen (strenge winters, plantenteelt in potten in plaats van volle grond en verlegde interesses van de consument) geheel in het voorjaar komen te liggen. Logischerwijs is de sector daarop ingesprongen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Maar we zouden bijna vergeten dat er nóg een uitstekende periode is om planten aan te planten: het najaar. En die tijd heeft veel voordelen.
Najaar is een toptijd voor planten
Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. “In het najaar is de bodem nog warm en hebben we zelden te maken met langdurige droge perioden. Aanhoudende droogte en langdurige hitte is de afgelopen jaren in het voorjaar en de zomer een steeds groter probleem geworden. Met daarbij vaak extra veel werk met water geven alsook meer bewust omgaan met water.
Milde herfst, late vorst
Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker een lange milde herfst met pas laat in het jaar de eerste vorstperiode”, volgens Margot Ribberink, ambassadeur van Stichting Steenbreek. “Dat is gunstig voor alles dat in het najaar geplant wordt. Vaste planten, bomen, struiken, haagplanten en bollen hebben na het aanplanten de tijd om te groeien en alvast nieuwe wortels te maken voor ze in winterrust gaan. In het najaar is er veel aanbod van planten en bomen met kluit. Vaak zijn deze ook goedkoper dan planten in pot.”
TIP: nieuwe aanplant
Nieuwe aanplant zal in het najaar minder snel verdrogen omdat de luchtvochtigheid hoog is. Ook zijn de dagen korter dus minder zon en daardoor verdamping. Het blijft wel belangrijk om vers geplant materiaal in het begin een paar keer een flinke hoeveelheid water te geven om grond en wortels goed contact te laten maken. Zodra de planten in rust gaan, is het gevaar voor verdrogen geweken.
Vroeg genieten
Maar het belangrijkste is nog wel dat iedereen die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, in het vroege voorjaar al kan genieten van een mooie en levendige tuin. En dat is niet alleen fijn voor mensen maar ook vogels, insecten en heel veel andere dieren genieten van een groene leefomgeving.
Plantentips
Geniet van prachtige kleuren in de herfst met de volgende plantentips:
- Acer palmatum (Japanse esdoorn, herfstkleur)
- Anemone japonica (Herfstanemoon, bloei)
- Aronia (Appelbes, vrucht en herfstkleur)
- Asters (bloei)
- Callicarpa (Schoonvrucht, besjes)
- Caryopteris (Blauwbaard, bloei)
- Hydrangea quercifolia (Eikenbladhortensia, bloem en herfstkleur)
- Pennisetum alopecuroides (Lampenpoetsergras, aren)
- Rudbeckia (Gele zonnehoed, bloei)
- Sedum (Hemelsleutel, bloei)
Kijk voor meer tips en evenementen op www.vergetenseizoen.nl
Foto-credits:
-intro-foto: Chris Lawton, Unsplash
-overige foto’s iVerde: Acer, Aronia, Aster, Pennisetum, Anemone
Nog meer najaarstips
Lees dan ook deze berichten op GroenVandaag:
Bloembollen planten; zo gedaan, lang plezier
10 planten die het goed doen op zandgrond
10 planten die het goed doen op kleigrond