Vergeten tuinseizoen. Het najaar is onterecht een vergeten tuinseizoen geworden. Stichting Steenbreek en NL Greenlabel willen in samenwerking met Stichting De Groene Stad, De Tuinen van Appeltern en Tuinbranche Nederland oude tijden doen herleven en het najaar weer tot hét plantseizoen uitroepen. GroenVandaag sluit zich hier graag bij aan.

Vergeten tuinseizoen

acer

Benut de herfst

In de tuinsector is de afgelopen 30 jaar de focus om diverse redenen (strenge winters, plantenteelt in potten in plaats van volle grond en verlegde interesses van de consument) geheel in het voorjaar komen te liggen. Logischerwijs is de sector daarop ingesprongen en is het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond verschoven. Maar we zouden bijna vergeten dat er nóg een uitstekende periode is om planten aan te planten: het najaar. En die tijd heeft veel voordelen.

aronia

Najaar is een toptijd voor planten

Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. “In het najaar is de bodem nog warm en hebben we zelden te maken met langdurige droge perioden. Aanhoudende droogte en langdurige hitte is de afgelopen jaren in het voorjaar en de zomer een steeds groter probleem geworden. Met daarbij vaak extra veel werk met water geven alsook meer bewust omgaan met water.

Milde herfst, late vorst

Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker een lange milde herfst met pas laat in het jaar de eerste vorstperiode”, volgens Margot Ribberink, ambassadeur van Stichting Steenbreek. “Dat is gunstig voor alles dat in het najaar geplant wordt. Vaste planten, bomen, struiken, haagplanten en bollen hebben na het aanplanten de tijd om te groeien en alvast nieuwe wortels te maken voor ze in winterrust gaan. In het najaar is er veel aanbod van planten en bomen met kluit. Vaak zijn deze ook goedkoper dan planten in pot.”

herfstaster, vergeten tuinseizoen

TIP: nieuwe aanplant

Nieuwe aanplant zal in het najaar minder snel verdrogen omdat de luchtvochtigheid hoog is. Ook zijn de dagen korter dus minder zon en daardoor verdamping. Het blijft wel belangrijk om vers geplant materiaal in het begin een paar keer een flinke hoeveelheid water te geven om grond en wortels goed contact te laten maken. Zodra de planten in rust gaan, is het gevaar voor verdrogen geweken.

pennisetum

Vroeg genieten

Maar het belangrijkste is nog wel dat iedereen die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, in het vroege voorjaar al kan genieten van een mooie en levendige tuin. En dat is niet alleen fijn voor mensen maar ook vogels, insecten en heel veel andere dieren genieten van een groene leefomgeving.

anemoon, 8 vaste planten, vergeten tuinseizoen

Plantentips

Geniet van prachtige kleuren in de herfst met de volgende plantentips:

  • Acer palmatum (Japanse esdoorn, herfstkleur)
  • Anemone japonica (Herfstanemoon, bloei)
  • Aronia (Appelbes, vrucht en herfstkleur)
  • Asters (bloei)
  • Callicarpa (Schoonvrucht, besjes)
  • Caryopteris (Blauwbaard, bloei)
  • Hydrangea quercifolia (Eikenbladhortensia, bloem en herfstkleur)
  • Pennisetum alopecuroides (Lampenpoetsergras, aren)
  • Rudbeckia (Gele zonnehoed, bloei)
  • Sedum (Hemelsleutel, bloei)

Kijk voor meer tips en evenementen op www.vergetenseizoen.nl

Foto-credits:
-intro-foto: Chris Lawton, Unsplash
-overige foto’s iVerde: Acer, Aronia, Aster, Pennisetum, Anemone