OEGSTGEEST- 25 september. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vieren in Nederland dagelijks gemiddeld ruim 47.000 mensen hun verjaardag. De meeste verjaardagen vallen in de maand september. 25 september spant de kroon, dan hangen 43.837 mensen de slingers op. Op de tweede plaats staat 30 september met 43.762 en op de derde plaats 3 mei, met 43.737. Op de ranglijst van het CBS kan je je eigen geboortedag opzoeken.

25 september

verjaardagen

De verjaardag van Nederland

Het is niet verwonderlijk dat op de laagste plek van de ranglijst 29 februari staat. Maar toch, deze schrikkeldag is nog altijd goed voor 9.798 verjaardagen. Daarboven staat 1 januari. Als je al die nieuwjaarsdagjarigen bijeen zou moeten brengen voor hun feestje, dan zou je ruim 18x het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam moeten afhuren.

moederdag gaat virtueel

Geboortedag

Waar de traditie van het vieren van de geboortedag vandaan komt, dat weten we niet precies. Dat wil zeggen, er zijn nogal wat verklaringen. In een ver verleden turfden we de seizoenen om grip te krijgen op de tijd. Over een vrouw op leeftijd zeggen we nogal altijd dat ze zoveel lentes jong is. En iemand die er slecht uit ziet, haalt de lente juist niet.

verjaardagen

Kalender

Met de ontdekking van de kalender kon de geboortedag worden vastgepind en uitgroeien tot een dagfeest. Eerst alleen voor mannen, later ook voor vrouwen. Toen de verjaardag nog een heidens ritueel was deden verjaarskaarsjes dienst om kwade geesten te verdrijven. Die betekenis is veranderd. Wij mogen in onze tijd met het uitblazen een wens doen. En we geven de jarigen bloemen of sturen een kaartje in het verlangen dat het geluk hem of haar zal vergezellen.

Het attentservice-platform Greetz grijpt 25 september om hun bloemencollectie in de schijnwerpers te zetten.

Op de pagina ‘verjaardagbloemen’ staat een groot aantal boeketten die zeer geschikt zijn om te geven bij een verjaardag. Kort samengevat gaat het om vrolijke kleuren en uitbundig grote bloemen als gerbera’s en lelies.  Handig is ook de mogelijkheid om de bloemen nog op dezelfde dag te laten bezorgen, als je bijna bent vergeten om iemand te feliciteren kun je de boel nog redden door voor 13.00 te bestellen. De boeketten worden dan nog dezelfde dag bezorgd.

lelie in kleuren en vormen

25 september als geboortedag

Lelie

In de christelijk periode, toen we allemaal nog katholiek waren, viel elke geboortedag samen met een heiligendag. Op de heiligendag 25 september wordt Nicolaas van Flūe geëerd, de patroonheilige van Zwitserland. Op zijn vijftigste krijgt hij een visioen van een werkpaard dat een lelie op eet. Betekenisvol. In de christelijke cultuur staat de lelie namelijk symbool voor reinheid, maagdelijkheid, ongehuwde levensstaat.
Nicolaas beschouwt het visioen als een dwingende boodschap. Hij zet een streep onder zijn werkzame leven en geeft zich over aan een kluizenaarsbestaan vol spiritualiteit. In 1669 verklaart de paus de vrome Nicolaas, die inmiddels broeder Klaus heet, zalig.