Excellence Roses 2020 –  Excellence Roses. Vier nieuwe rozen hebben vorig jaar het predicaat Excellence Roses verdiend. Ze doorstonden een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België en zijn afkomstig van drie verschillende veredelaars uit Duitsland en België. In totaal zijn 23 rozenrassen gekeurd.

Excellence Roses 2020

Bekroonde rozen

Omdat de keuringen in 2017 stillagen, betreft de toekenning rozen van het plantseizoen 2015-2016. Van de 23 inzendingen hebben vier het predicaat Excellence Roses 2020 verdiend: twee floribundarozen, één theehybride en één heesterroos. Het gaat om Airbrush, Jean Robie, Romina en Taxandria.
De 4 bekroonde rozen zijn als alle andere Excellence roses sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers.

airbrush
Airbrush

Airbrush

Airbrush is een floribundaroos van Kordes met perzikkleurige, rood en geel gemêleerde halfgevulde bloemen. Het lijkt of de intense kleuren op de bloemen zijn gespoten. De bloemkleuren variëren gedurende het seizoen. De struik groeit compact en wordt 60 cm breed en 70 cm hoog.

jean robie
Jean Robie

Jean Robie

Jean Robie komt van Martin Vissers van Viva International. Het is een floribundaroos met opgaande takken tot 80-90 centimeter. De roos bloeit rijk met zachtgele, komvorige gevulde bloemen die geuren.

romina
Romina

Romina

Romina is een theehybride roos uit de koker van Tantau. De grote, oudroze bloemen zijn mooi gevuld en geuren zoet. Het glanzende blad blijft tot laat in het jaar mooi en dicht. De struik wordt 120 tot 150 centimeter hoog.

4 Excellence Roses
Taxandria

Taxandria

Taxandria is eveneens van Martin Vissers afkomstig. Hoge heesterroos (tot 1,40 meter) met sierlijke takken vol halfgevulde komvormige bloemen van 6 centimeter doorsnede. De knoppen zijn botergeel, de licht geurende bloemen wit met heldergele meeldraden. Goede doorbloeier met donkergroen glanzend blad. 

Rosaria

De keuringen vonden plaats in vijf rosaria in Nederland en België: Boskoop, Lottum (Rozenhof), Winschoten, Antwerpen (Rivierenhof, tot 2017) en Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt). Keuringscommissies van de rosaria keurden de rozen op vier momenten in het jaar.
Voor dit plantjaar zijn 27 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. Ze zijn afkomstig van 9 veredelaars uit binnen- en buitenland.

Meer info

Zoe ook op GroenVandaag de vorige winnaars van het predicaat Excellence Roses:
8 rozen krijgen predicaat Excellente Rozen

Voor nog meer rozen zie: Roses4Gardens.

Nog meer over Excellence Roses

Lees ook deze berichten op GroenVandaag: