OEGSTGEEST – Acht rozen verdienen dit jaar het predicaat Excellente Rozen. Ze doorstonden een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België. Ze zijn afkomstig van verschillende breeders.
Excellente rozen zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen. Rozen die bovendien zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineerde de keuringen en verwerkte de resultaten. 

excellente rozen

Rosenfaszination

Excellente rozen

Rosaria

De toekenning betreft rozen van het plantseizoen 2014-2015. In totaal deden 17 nieuwe rozenrassen mee. Deze rassen zijn van veredelaars uit Duitsland (Kordes en Tantau), Denemarken (Poulsen), België (Lens) en Nederland (Braun). De keuringen vonden plaats in vijf rosaria in Nederland en België: Boskoop, Antwerpen (Rivierenhof), Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt), Lottum (Rozenhof) en Winschoten.

excellente rozen

Dinky

De rozen zijn op vier vaste momenten in het jaar gekeurd op onder andere groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid, schoning en geur.

Meer over rosaria zie bijvoorbeeld dit bericht over rasarium Winschoten op GroenVandaag 

 

 

Rassen

Van de 17 inzendingen krijgen acht het predicaat Excellente Rozen: drie Theehybriden. Het gaat om de Theehybriden Cherry Lady (Kordes), Elaine Page (Poulsen) en Gräfin Diana (Kordes), Floribunda’s Jugendliebe (Kordes), Lampion (Tantau) en Rosenfaszination (Kordes) en heesterrozen Myka (Braun) en Dinky (Lens).

 

excellente rozen

Lampion

Omschrijvingen

1 – Cherry Lady heeft grote diep rozerode gevulde bloemen. Wordt 80 cm hoog en 50 cm breed.

2 – De bloemen van Dinky zijn gevuld en fuchsia roze. De struik groeit recht omhoog en kan een hoogte van 120 cm bereiken.

3 – De grote, roze, gevulde bloemen van Elaine Page geuren. De struik wordt 40 tot 60 cm hoog.

4 – Gräfin Diana is een echte topper met haar violetkleurige gevulde bloemen, die geuren. De struik wordt zo’n 120 cm hoog en 60 cm breed.

5 – Jugendliebe werd in 2010 geïntroduceerd als Floribunda, maar past met haar dieprode, grote bloemen ook prima bij de Theehybriden. De struik wordt 80 cm hoog en 50 cm breed.

6 – De gele bloemen van Lampion zijn aan de randen rozerood gevlamd. Wordt 70 tot 100 cm hoog.

7 – Myka heeft diep rozerode bloemen met een licht hartje. De struik wordt een meter hoog.

8 – Rosenfaszination heeft geurende bloemen met een kleur die te beschrijven is als ‘roomachtig roze met een vleugje lavendel’. De struik groeit 120 cm hoog en 60 cm breed.

 

Excellente Rozen is in 2013 in het leven geroepen. Met de nieuwe toekenningen komt het totaal aantal op 45.

Zie voor meer informatie over Theehybriden, Floribunda en heesterrozen zie bijvoorbeeld de site van rosarium Lottum.

Bij de foto’s
-Intro-foto: roos Gräfin Diana
-Foto-credits: Kordes (Gräfin Diana, Rosenfaszanition), Lens (Dinky), Tantau (Lampion)Nog meer over rozen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: